Tendinte in .Ro


Lamantinii sunt “sirenele” din povestile navigatorilor

Lamantinii sunt “sirenele” din povestile navigatorilor

Încă din antichitate, cei care se încumetau la călătorii pe mare sau pe marile fluvii ale lumii povesteau cum au văzit sirene, fiinţe cu coadă de peşte şi cap de femeie. Alţii nu vedeau în apă mai mult decât umbre, însă auzeau sunete ciudate, necunoscute.

Cercetările recente arată că e foarte posibil ca anticii să fi văzut “sirene”. Pentru că lamantinii sunt numiţi şi sirene în zonele unde trăiesc, de vreme ce ei înoată în apă dulce sau sărată. Numeroşi în America de Sud dar şi în Africa, lamantinii se înrudesc cu elefanţii. Corpul masiv terminat cu o coadă poate cântări până la o tonă iar văzut în apă, trupul unui lamantin poate fi uşor confundat cu cel al unui om, de aici poveştile cu sirene ale locuitorilor Americii de Sud. Inclusiv Gabriel Garcia-Marquez scria în romanul “Dragostea în vremea holerei” despre poveştile cu sirene, care erau de fapt lamantini. (vezi cartile scrise de Gabriel Garcia Marquez)

Lamantinii sunt nişte animale extrem de blânde, poate şi datorită faptului că nu au prădători naturali. Cu toate acestea, numărul lor scade drastic de la an la an din cauza poluării, a reducerii arealului unde trăiesc sau a vânatului excesiv. Carnea, ca şi pielea de lamantin, sunt extrem de apreciate în zonele unde trăiesc. Se hrănesc cu alge şi plante acvatice şi nasc pui, pe care îi hrănesc cu lapte. Durata de viaţă a unui lamantin poate trece de 50 de ani, însă o femelă nu naşte decât de 3-4 ori în timpul vieţii, ceea ce periclitează existenţa speciei. Asemeni delfinilor sau balenelor, lamantinii au viaţă socială în grup, comunică prin sunete şi sunt extrem de adaptabili la condiţii noi de viaţă.
 
V-ati intrebat vreodata daca exista sirene?
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Sirene