Tendinte in .Ro


Preotul Laocoon ii avertizase pe troieni asupra pericolului calului troian

Preotul Laocoon ii avertizase pe troieni asupra pericolului calului troian

Calul troian si introducerea sa in interiorul cetatii prin spargerea zidurilor pana atunci impenetrabile a insemnat sfarsitul cetatii Troia dar istoria si mitologia greaca ar fi putut fi altfel daca locuitorii cetatii, troienii, ar fi avut urechi si suficienta intelepciune sa-l asculte pe unul de-al lor, si nu oricine ci Laocoon, marele preot care servea in templul lui Apollo. Laocoon a incercat sa-i avertizeze pe concetatenii sai asupra faptului ca darul urias poate fi o inselatorie din partea grecilor dar tentativa sa de a-i convinge pe troieni sa distruga calul a fost sortita esecului, locuitorii cetatii preferand sa dea crezare lui Sinon, soldatul lasat in urma sa vesteasca tributul grecilor dupa razboiul indelungat.

Uzura celor 10 ani de asediu, unul dintre cele mai lungi dintre cele consemnate in istoria antichitatii, si-a spus cuvantul asupra troienilor care, plecand urechea la vorbele lui Sinon, soldatul presupus abandonat de catre greci din cauza unei rivalitati cu Ulise, unul dintre comandantii armatei grecesti, au luat de buna ideea calului troian lasat de greci drept ofranda zeilor pentru a-i ajuta pe acestia sa navigheze cu bine spre casa. De asemenea, au crezut vorbele lui Sinon conform carora dimensiunile gigantice ale calului se datoreaza faptului ca grecii au vrut ca ofranda lor adusa zeilor si lasata langa cetatea Troiei sa nu poata fi dusa de locuitorii acesteia in interiorul cetatii si astfel, insusindu-si darul zeilor, sa devina invincibili la eventuale alte atacuri ale grecilor.

Intr-adevar, argumente demne de crezare, nu-i asa? Inteleptul preot Laocoon a simtit insa ca darul grecilor catre zei nu isi gasea locul acolo iar ofranda ar fi putut fi o capcana dar tot mai multi troieni erau de acord cu ideea insusirii darului exceptional ce i-ar fi facut de neinvins in lumea antica si ar fi descurajat pe oricine de la a atenta la cetatea lor. In incercarea lui de a-si tine concetatenii departe de pericol Laocoon i-a indemnat pe oameni sa-l distruga prin incendierea lui si chiar a aruncat cu o lance in calul troian.

Gestul i-a fost insa fatal, Laocoon atragandu-si mania zeilor care au trimis doi serpi marini care i-au strangulat pe Laocoon si pe fiii lui. Troienii, vazand in moartea marelui preot o pedeapsa la adresa faptului ca acesta a incercat sa distruga calul troian, s-au convins asupra faptului ca trebuie sa ia calul pentru ei si i-au facut loc in cetate, restul fiind istorie. Grecii care asteptau in interiorul calului troian au declansat atacul fulgerator asupra troienilor euforici dupa petrecerea prin care celebrau victoria iar grosul armatei s-a revarsat apoi in cetatea Troia pentru unul dintre cele mai mari masacre din istorie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti