Tendinte in .Ro


Lasagna isi are originea intr-o mancare greceasca

Lasagna isi are originea intr-o mancare greceasca

Lasagna este un tip de paste italiene în aceeaşi măsură în care este un fel de mâncare gătit cu aceste paste. Evident, numele mâncării vine de la numele pastelor. Deşi italienii sunt cei care au făcut din lasagna un brand de tradiţie al ţării lor, romanii sunt cei care au împrumutat numele mâncării de la vechii greci, care pregăteau o mâncare numită lasanon. Romanii au latinizat numele mâncării şi i-au spus lasanum, care a devenit rapid o mâncare a oamenilor simpli, sărmani. O altă variantă a inventării lasagna vine de la englezi, care spun că au descoperit într-o carte de bucate din 1309, de pe vremea regelui Richard al II-lea, o reteta de lasagna, însă italienii spun că reţeta era preparată pe teritoriul italian cu mult înainte de această dată.

Lasagna cea mai apreciată de cunoscători este cea preparată cu făină de calitate din grâu dur, cu ouă proaspete, iar bucătarii avizaţi preferă de multe ori să folosească paste care nu au fost fierte în prealabil, ci vor fi direct coapte. Există paste pentru lasagna deja amestecate cu diverse legume, cum ar fi lasagna cu spanac. Prepararea lasagna presupune alternarea straturilor de paste cu straturi de carne, brânzeturi sau verdeţuri. Lasagna cu pui sau mai ales cu carne de vita, parmezan sau ricotta ori mozzarella, busuioc sau oregano, sos de roşii şi sos bechamel din belşug, toate pot fi folosite pentru o lasagna delicioasă.

Lasagna este unul dintre felurile de mâncare care s-a internaţionalizat extrem de repede, de aceea se prepară în toată lumea. Pregătită acasă pentru o masă în familie sau servită la o cină romantică într-un restaurant, lasagna este potrivită şi pentru a fi congelată după preparare şi încălzită ulterior. De aceea, reţeta a fost rapid adoptată în unităţile care produc mâncare de tip fast-food din întreaga lume, dar mai ales din Statele Unite, acolo unde este extrem de apreciată.

Lasagna se poate prepara şi cu fructe de mare sau după reţeta alla Bolognese, cu sos bolognez şi parmezan de calitate. Lasagna poate fi gătită şi în varianta vegetariană, doar cu legume şi condimente. Ea se combină perfect cu un vin roşu.

În cultura populară americană, lasagna este preferata motanului portocaliu Garfield, cunoscut din desenele animate.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti