Tendinte in .Ro


Peste 20.000 de specii de plante produc latex

Peste 20.000 de specii de plante produc latex

Latexul este o substanţă care se poate extrage din circa 10% din plantele din categoria angiospermelor mono şi dicotiledonate. În total, peste 20.000 de specii de plante produc latex. Latexul e un amestec de ingrediente organice: răşini, proteine, uleiuri şi tanin din plante, fiind de fapt un fluid de culoare albă, galbenă sau chiar roşie. Atunci când o plantă producătoare de latex este tăiată, din “rana” deschisă curge latexul, care, în contact cu aerul, se coagulează. Latexul are, în esenţă, consistenţa laptelui.

Din latex se produc cauciuc şi gumă naturală, cu utilizări vaste în toate industriile. De aceea, chimiştii au reuşit să obţină cauciuc şi gumă din produse chimice derivate din petrol, în condiţiile in care latexul natural este mai scump şi mai greu de obţinut ca timp şi amplasare. În ţările tropicale din America de Sud, Asia şi Africa există numeroase plantaţii cu arbori care produc rapid şi eficient latex. Este binecunoscut faptul că plantele din zona tropicală produc mai mult latex decât plantele din zona temperată. Brazilia, Thailanda, India, Malaezia, Singapore, Liberia, Nigeria sau Congo sunt mari producători de latex. Copacii producători de latex au nevoie de o perioadă de creştere de circa 5-7 ani, după care pot intra în producţie pentru următorii 25-30 de ani. Acestor copaci li se secţionează scoarţa, de unde începe să curgă latexul, care este adunat în vase de plastic, aluminiu sau chiar în cojile de la nucile de cocos. Copacii care produc latex sunt originari din America de Sud.

Prezervativele masculine folosite ca metodă de contracepţie, mănuşile menajere sau chirurgicale, mingile şi baloanele, anvelopele maşinilor (după vulcanizarea latexului), dar şi guma de mestecat şi de şters sunt produse din latex. De asemenea, latexul este folosit şi în industria textilă şi în cea a lipiciului. Există numeroase persoane alergice la latex iar forma de alergie poate merge până la cea mai severă, provocând şoc anafilactic şi chiar moarte.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti