Tendinte in .Ro


Leandrul, o plantă decorativă, este toxic

Leandrul, o plantă decorativă, este toxic

Destul de des întâlnit în ghivecele din casele şi grădinile românilor, leandrul este foarte toxic pentru organism. Toată planta este toxică, iar cel mai frecvent animalele de casă sau chiar oamenii care le ingerează accidental au probleme din cauza unui compus pe bază de glucide care se numeşte oleandrin. Păsări precum raţele şi gâştele sunt foarte sensibile la această plantă. Consumul a 100 de grame din această plantă duce la moartea unui cal adult. Se spune că un om poate muri după ce mănâncă mierea culeasă de albine de pe florile acestei plante.

În medicina traditională chineza, planta se folosea ca stimulent cardiac pentru bolnavii de inimă care intrau în stop cardiac, deoarece planta susţine hiperactivitatea inimii prin cantitatea de oleandrin. La nivelul pielii, planta se folosea pentru tratarea dermatitelor, a eczemelor, psoriazisului, râiei sau chiar a herpesului. La om, consumul involuntar al acestei plante are efecte asupra sistemului digestiv, cauzând dureri abdominale şi stari de voma, dar şi la nivel cardiac. Pentru cei care au ingerat părţi din această plantă se recomandă golirea stomacului sau înghiţirea unui cărbune medicinal care să absoarbă otrava.

Leandrul şi-a câştigat faima de plantă ornamentală datorită florilor colorate şi al mirosului plăcut dar şi datorită faptului că e o puţin pretenţios la condiţii de sol sau de umiditate, adaptându-se şi în zone semi-deşertice. Deseori, leandrii sunt garduri vii sau bariere de protecţie împotriva prafului şi a zgomotului pe areale întinse din Asia, zona mediteraneeană din Europa sau din Statele Unite.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Leandru