Tendinte in .Ro


5 rauri separa Infernul de lumea viilor

5 rauri separa Infernul de lumea viilor

Se poate spune despre Hades ca a fost cel mai ghinionist dintre copiii lui Cronos si al Rheei. Daca la impartirea Universului lui Zeus i-a revenit Cerul iar lui Poseidon Marea, lui Hades i-a fost data lumea subpamanteana – Infernul; surorile lor devenind: Demetra – zeita agriculturii, Hestia – zeita caminului iar Hera – zeita casniciei. Hades a acceptat si a avut grija de lumea mortilor, facand din aceasta o lume a intunericului, in antiteza cu lumina Muntelui Olimp, si o imparatie a mortilor, in antiteza cu regatul zeilor.

Si, pentru a se asigura ca niciun suflet ajuns in Infern nu mai poate vedea vreodata lumina zilei, Hades si-a inconjurat imparatia cu 5 rauri, ale caror nume au darul sa reflecte starile si emotiile asociate cu moartea:

 • Acheron – raul tristetii, apa peste care sufletele mortilor treceau intr-o luntre condusa de Charon pentru a pasi in lumea de dedesupt, rau pazit de Cerberus, cainele monstruos cu trei capete, serpi pe spate si o coada de dragon si care se asigura ca niciun suflet nu se intoarce in lumea celor vii;
 • Cocytus – raul plangerii, locul in care erau pedepsiti tradatorii si cei care comisesera faradelegi;
 • Phlegethon – raul de foc, de fapt sange care fierbe, locul in care erau pedepsite sufletele care comisesera crime si violente si care erau acum pedepsite sa arda in sangele celor ucisi;
 • Lethe – raul uitarii, cel care inconjoara Campiile Elizee, taramul in care ajungeau dupa moarte eroii si oamenii virtuosi;
 • Styx – cel mai cunoscut dintre toate, raul urii care el singur inconjoara Infernul de noua ori; un rau temut si respectat de insisi zeii; atunci cand un zeu jura pe raul Styx, juramantul era pe viata si irevocabil iar daca nu il respecta, Zeus il punea sa bea apa din raul Styx. Aceasta era atat de rea incat zeul isi pierdea vocea pentru noua ani.
   
  In raul Styx l-a imbaiat zeita Thetys pe Ahile pe cand acesta era un prunc, pentru a deveni invincibil. Stiti insa ca l-a tinut de calcai atunci cand l-a scufundat in apa, acesta devenind si punctul vulnerabil al eroului ucis cu o sageata otravita de catre Paris, fratele lui Hector – eroul troian ucis la randul sau de Ahile.

  Un singur muritor a reusit sa se intoarca din lumea lui Hades, Hercules fiind trimis de regele Eurystheus caruia fusese obligat sa ii slujeasca, ca sa il aduca pe Cerberus. Hercule si Hades s-au intalnit in Infern iar zeul, stiind ca o lupta cu Hercule ar fi fost una dificila, l-a lasat pe acesta sa se intoarca cu tot cu Cerberus pe care eroul l-a doborat cu mainile goale.

  Raurile Infernului apar nu doar in mitologia greaca ci si in scrieri precum Divina Comedie a lui Dante, Eneida lui Virgiliu sau Oedip a lui Seneca, alti autori care le mentioneaza fiind Homer, Cicero, Eschil, Platon sau John Milton si Edgar Allan Poe dintre cei mai noi.
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti