Tendinte in .Ro


Miscarea tuturor planetelor din Univers se supune celor 3 legi ale lui Kepler

Miscarea tuturor planetelor din Univers se supune celor 3 legi ale lui Kepler

Mai bine de 1000 de ani Pamantul a fost centrul universului, teoria lui Ptolemeu (87-165 d.Hr) fiind general acceptata mai ales la presiunile si sub influenta Bisericii careia aceasta teorie ii venea ca o manusa. Copernicus (1473-1543) a trebuit sa ascunda 31 de ani ideea miscarii planetelor in jurul soarelui tot de frica Bisericii dar vestea s-a raspandit odata ce a avut ocazia, facand valuri bineinteles (Copernicus si-a publicat cartea chiar in ziua mortii sale, altfel ar fi avut Inchizitia grija de el). Chiar si teoriile lui Kepler au fost ignorate la inceput (unul dintre cei care nu le-a dat importanta a fost insusi Galileo Galilei) insa pe masura trecerii timpului si verificarii lor oamenii au acceptat ca Universul isi desfasoara existenta dupa niste legi oarecum ciudate (demontau teoriile traiectoriilor circulare in jurul stelelor) dar veridice.

Iata cele 3 legi ale miscarii planetelor, enuntate de catre Johannes Kepler (1571-1630):

Legea nr. 1

Planetele se misca in jurul stelelor pe traiectorii eliptice, stelele fiind situate intr-unul dintre focarele elipselor astfel descrise.

Legea demonta astfel miscarea circulara a planetelor in jurul stelelor si traiectoriile concentrice ale planetelor din sistemul solar.

Legea nr. 2

Cu cat o planeta este mai aproape de steaua sa cu atat se misca mai repede.

Avand la baza prima lege, Kepler a dedus ca o planeta aflata pe traiectoria sa eliptica se misca cu o viteza mai mare atunci cand e mai aproape de soare, datorita efectelor gravitationale crescute prin aceasta apropiere, si cu o viteza mai mica atunci cand e mai departe de soare. O concluzie rezultata din aplicarea acestei legi este aceea ca linia dreapta care uneste planeta cu steaua sa (raza vectoare a planetei), matura arii egale in perioade de timp egale.

Miscarea planetelor

Aceasta lege este aplicata cu succes in cadrul misiunilor sondelor spatiale care se folosesc de gravitatia planetelor pe langa care trec pentru a schimba directia si pentru a-si spori viteza in drumul lor prin spatiu.

Legea nr. 3

Patratul perioadei de revolutie a planetei este proportional cu distanta medie dintre planeta si soare la puterea a treia.

O lege care descrie destul de corect miscarea planetelor a caror masa este neglijabila in comparatie cu masa stelei in jurul careia se invart, o lege la care cercetatorii au adaugat ulterior o serie de mici ajustari pentru a include si efectele gravitationale reciproce dintre planete si miscarii stelelor insele.

In memoria lui Kepler si a contributiei remarcabile pe care a avut-o in dezvoltarea fizicii universului si a intelegerii miscarii planetelor, Universitatea din Linz (Austria) a luat numele lui Johannes Kepler, Linz fiind orasul in care germanul a locuit in timpul elaborarii celei de-a treia sale legi.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Legile lui Kepler