Tendinte in .Ro


Leul furnicilor isi asteapta prada pe fundul unei gropi-capcana

Leul furnicilor isi asteapta prada pe fundul unei gropi-capcana

Poate parea ciudat ca o astfel de alaturare de termeni sa dea numele unei specii dar este cat se poate de adevarat: leul furnicilor exista si dupa cum veti vedea este un pradator feroce, in ciuda faptului ca este o.. insecta. Specia are doua stadii de evolutie a indivizilor: etapa larvară si cea adulta. Cea de-a doua, in care indivizii ajung la maturitate, este mai putin interesanta din punct de vedere al descrierii comportamentale a speciei: adultii seamana cu libelulele dar spre deosebire de acestea, sunt slab zburatori. Obligati la o viata destul de statica sunt mancati de alte specii sau isi pierd viata dupa “accidente” care le frang aripile, eveniment fatal pentru ei, rolul lor principal fiind acela de a depune oua din care ies larve noi.

Mult mai interesanta este insa perioada in care leul-furnicilor se gaseste in acest stadiu de larva. Leul furnicilor gaseste un strat de nisip si, dupa ce isi alege o pozitie pe acesta, incepe sa sape o groapa in nisip folosindu-si abdomenul pentru a extrage firele de nisip de sub el. Cu ajutorul unui picior din fata aseaza nisipul pe capul sau apoi cu o smucitura il arunca in afara zonei in care isi realizeaza groapa ce va servi drept capcana pentru alte insecte. Rotindu-se incet in jurul punctului sau de referinta si sapand tot mai adanc realizeaza o groapa in forma de palnie ai carei pereti ajung in unghiul critic de repaus. Cu alte cuvinte inclinarea lor este de asa natura incat cea mai mica tulburare a nisipului duce la prabusirea marginii. Atunci cand termina groapa, leul furnicilor se linisteste si asteapta ingropat in nisip, doar cu falcile scoase deasupra, ca insectele sa ii cada in capcana.

Atunci cand furnici sau paianjeni ajung pe marginea gropii firele de nisip instabil determina alunecarea acestora in interiorul palniei. Daca insectele incearca sa iasa din aceasta groapa nisipul pe care il imping cu picioarele determina alunecarea peretilor asa incat in foarte multe cazuri insectele ajung in mijlocul palniei unde le asteapta leul furnicilor. Ca masura de precautie si pentru ca prada sa nu ii scape, leul furnicilor arunca in directia prazii nisip care, indiferent daca loveste sau nu insecta vizata determina alunecarea peretilor si implicit a insectei catre mandibulele puternice cu care isi prinde prada. Mandibulele cu care strapunge prada sunt goale pe dinauntru, leul furnicilor folosindu-le pentru a suge fluidele din corpul prazii. Dupa consumarea continutului carcasa este scoasa din groapa iar leul furnicilor isi reface capcana.

Durata stadiului de larva este direct proportionala cu cantitatea de hrana consumata, uneori putand dura si 2-3 ani. Cand ajunge la dimensiunea maxima, larva se metamorfozeaza intr-o insecta cu aripi care are rolul de a depune oua pregatind generatiile urmatoare de larve.


 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti