Tendinte in .Ro


Liechtenstein este cel mai vechi stat european care si-a pastrat intacte teritoriile de la infiintare si pana acum

Liechtenstein este cel mai vechi stat european care si-a pastrat intacte teritoriile de la infiintare si pana acum

Micul principat s-a format in 1719 ca urmare a desemnarii familiei de Liechtenstein de catre Carol al VI-lea, imparatul Sfantului Imperiu Roman, drept posesoare a unui teritoriu independent in interiorul imperiului, teritoriu care a ramas pana astazi neatins in ceea ce priveste intinderea sa. Dar infiintarea statului nu ar fi fost posibila daca familia Liechtenstein nu ar fi fost vrednica de asa ceva.

Liechtenstein-ii proveneau din castelul cu acelasi nume, construit in inima muntilor Alpi in 1140, pe atunci parte a regiunii Raetia din cadrul Sfantului Imperiu Roman. Membrii familiei, printi de Liechtenstein, s-au facut remarcati prin loialitatea si eficienta cu care isi serveau seniorii feudali pentru care lucrau ca sfetnici, majoritatea lor membri ai familiei Habsburg. Au incercat sa ajunga in parlamentul imperiului insa nu indeplineau conditia esentiala de a fi proprietari unici ai unor teritorii.

Pe vremea aceea, o familie care urmarea sa creasca in rang putea cumpara terenuri dar acestea erau in continuare subordonate seniorilor feudali din zona respectiva. Asa incat chiar daca printii de Liechtenstein au cumparat de-a lungul secolelor terenuri in Moravia, Austria si Silezia pentru a-si extinde influenta si afacerile, nu detineau inca teritorii care sa le permita sa-si insuseasca statutul de dinastie, ar fi trebuit sa cumpere terenuri aflate direct sub imparat. Oportunitatea s-a ivit in 1699-1712 cand au reusit sa cumpere micile comitate Schellenberg si Vaduz, aflate direct in suveranitatea imparatului, Carol al VI-lea desemnand in ianuarie 1719 teritoriul celor doua comitate drept Liechtenstein in onoarea prietenului sau loial Anton Florian de Liechtenstein, si stat independent in cadrul Sfantului Imperiu Roman.

Dimensiunea aproape minuscula a statului (160 kilometri patrati) l-a facut neinteresant pentru marii jucatori ai istoriei europene asa incat principatul si-a pastrat intacte granitele de-a lungul timpului precum si forma de monarhie. Tara este condusa si acum de un print care reprezinta Liechtenstein-ul in relatiile internationale si care poate propune referendumuri si legi precum si opune unor legi propuse de parlamentul tarii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Liechtenstein