Tendinte in .Ro


Limba japoneza nu este limba oficiala in Tara Soarelui Rasare

Limba japoneza nu este limba oficiala in Tara Soarelui Rasare

Poate parea surprinzator dar aceasta este starea de fapt: limba japoneza nu este limba oficiala in Tara Soarelui Rasare, nu este mentionata ca atare in constitutia Japoniei. Este considerata de facto limba nationala dar lucrurile incep sa se complice imediat ce se intra in detalii. Motivele sunt mai multe: exista o forma a limbii japoneze considerata drept standard, aceasta este cunoscuta sub denumirea de hyōjungo care inseamna chiar “japoneza standard”. Aceasta forma a fost reglementata in timpul restauratiei din perioada Meiji (1868-1912), perioada de reforma ce a dus la reinstaurarea conducerii imperiale in arhipeleagul nipon dupa o perioada in care tara a fost condusa de shoguni.

Hyōjungo era limba vorbita in clasele sociale inalte ale tarii, spre deosebire de patura de mijloc si cea saraca ai caror membri vorbeau in dialecte locale. Imparatul Meiji, a carui domnie se confunda cu perioada ce ii poarta numele, a impus raspandirea acestei forme lingvistice in intreaga Japonie, indiferent de statutul social al vorbitorilor si de tipul activitatilor acestora. Din acea perioada hyōjungo a devenit limba folosita in comunicatele oficiale a regimului imperial si ale statului, invatata in scoli si folosita in scris (ziare, reviste, carti), mai tarziu in radio si televiziune, o limba unitara in intreaga tara.

Dar chiar si aceasta limba japoneza standard avea inca din timpul restauratiei forme particulare: cea folosita in scris (cunoscuta sub numele de bungo), si cea utilizata in vorbirea colocviala (numita si kōgo). Cele doua forme aveau reguli gramaticale diferite si existau inclusiv diferente de vocabular intre ele. Bungo, ca limba literara, a pierdut insa teren in fata formei kōgo, aceasta impunandu-se incepand cu anii 1950 atat in scris cat si in vorbire. Bungo mai este folosita uneori de istorici, profesori specializati in istoria limbii japoneze si de catre unii avocati. Acestia din urma din cauza faptului ca in codul legislativ japonez se mai gasesc inca legi emise inainte de cel de-al doilea razboi mondial, in prezent facandu-se insa eforturi pentru adaptarea acestora la limbajul modern. Bungo mai este folosit uneori de catre scriitori pentru obtinerea unui efect artistic in operele lor.

In ciuda standardizarii, limba japoneza cunoaste si dialecte, cele mai “vizibile” in vorbire fiind cele din zona Tokyo si din zona Kyoto-Osaka. Daca locuitorii din aceste regiuni se pot intelege insa foarte bine in ciuda usoarelor diferente de accent, morfologice sau de vocabular, limba japoneza vorbita in regiuni periferice precum Tōhoku sau Kagoshima poate fi neinteligibila pentru japonezi provenind din restul tarii, motivul fiind izolarea in regiuni muntoase sau pe insule care nu au favorizat comunicarea cu ceilalti japonezi pentru contopirea dialectelor locale in cele regionale.

Limba japoneza este vorbita in prezent de aproximativ 133 de milioane de oameni, majoritatea dintre ei aflandu-se, bineinteles, in Japonia (aproximativ 127 de milioane). Exista insa comunitati importante in Brazilia (2.500.000 de japonezi), Statele Unite (1.400.000), China, Filipine, Canada, Peru (peste 100.000 de japonezi in fiecare dintre aceste tari).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti