Tendinte in .Ro


Lovejoy este prima cometa care supravietuieste apropierii de Soare

Lovejoy este prima cometa care supravietuieste apropierii de Soare

Descoperita la 27 noiembrie 2011 de catre astronomul australian Terry Lovejoy, cometa C/2011 W3, redenumita dupa numele celui care a descoperit-o, a facut obiectul studiului a nu mai putin de 18 instrumente plasate pe 6 sateliti pentru ca orbita sa urma sa treaca foarte aproape de Soare, la doar 120.000 kilometri departare de acesta, in ziua de 16 decembrie 2011. Dean Pesnell, cercetator la Centrul de Zboruri Spatiale al NASA justifica acest lucru: “Miscarea cometelor prin campul magnetic al Soarelui este fascinanta si ne ofera indicii despre comportamentul acestuia”.

Cercetatorii NASA observa comete de mici dimensiuni cazand pe Soare o data la fiecare cateva zile iar coada de gheata si gaze a fiecareia dintre ele, fiind topite si “zburatacite” de catre campul magnetic si temperaturile de pana la 1 milion de grade, permit observarea amplitudinii efectelor campului magnetic si a vanturilor solare, materia cometelor fiind aruncata, rasucita si imprastiata in forme ce sunt apoi studiate. Mare a fost supriza observatorilor lui Lovejoy sa vada ca aceasta nu doar ca s-a apropiat de Soare, dar dupa o ora de traversat coroana solara s-a departat de acesta intacta. (apropo de Soare, vrei sa vezi cum arata o explozie solara?)

Se presupune ca Lovejoy este una dintre sutele de bucati provenite dintr-o cometa gigantica ce s-a sfaramat undeva in secolul al 12-lea (probabil Marea Cometa din 1106). Insa nucleele cometelor observate in spatiu pana acum aveau de regula aproximativ 10 metri diametru. La data descoperirii lui Lovejoy astronomii au presupus ca aceasta avea un nucleu de 10 ori mai mare decat media insa faptul ca a trecut practic prin Soare si a supravietuit fara sa se topeasca complet inseamna ca nucleul de gheata al lui Lovejoy ar fi trebuit sa fie de aproximativ 500 metri diametru. Probabil o parte din masa nucleului s-a topit odata cu apropierea de Soare iar insa Lovejoy ramane in spatiu, mai lunga si mai stralucitoare. Planul orbitei sale este aproape perpendicular pe cel al planetelor din sistemul solar asa incat nu sunt sanse sa se ciocneasca de vreo planeta.

Iata mai jos un film realizat de St├ęphane Guisard in noaptea de 23 decembrie 2011, deci dupa intalnirea lui Lovejoy cu Soarele, pe cerul de deasupra Anzilor, langa Santiago de Chile. Filmul si Lovejoy sunt spectaculoase.
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Cometa