Tendinte in .Ro


Si pe continentul european traiesc maimute in libertate

Si pe continentul european traiesc maimute in libertate

Bineinteles ca nu oriunde pe continentul european. In nordul rece nu se pune problema, in padurile din centrul Europei nu este nici acolo cazul sa gasim maimute, trebuie asadar sa ne indreptam privirile mai spre sudul continentului, chiar mult spre sud. Anume in Gibraltar unde traieste singura specie de maimute aflate in libertate din Europa: macacii berberi, un soi de maimute destul de scunde si fara coada.

In mod normal aceasta specie de maimute poate fi gasita in nordul Africii, in muntii Atlas din Algeria si Maroc dar, nu se stie cum, macacii berberi au ajuns si pe continentul european. Sunt mai multe supozitii, niciuna neavand in sprijinul ei dovezi suficient de puternice: o varianta a fi ca aceste maimute sa fi fost aduse de catre oameni din Africa; o alta este ca specia sa fi trecut in Europa intr-o perioada din istorie in care continentele european si african sa fi fost unite intre ele in locul in care se gaseste acum Stramtoarea Gibraltar. Pentru ca o legenda sa vorbeasca despre existenta unui pasaj subteran pe sub Stramtoarea Gibraltar, lung de 24 de kilometri, si care ar iesi la suprafata printr-una dintre cele aproximativ 150 de pesteri aflate in interiorul stancii Gibraltar.

Cert este ca macacii din Gibraltar sunt inruditi cu cei din Africa, cercetarile ADN relevand acest lucru fara nicio indoiala, negasindu-se dovezi ale unei alte surse din punct de vedere genetic, si ca populatia de macaci berberi numara aproximativ 300 de exemplare grupate in 5 triburi ce ocupa Rezervatia Naturala Upper Rock, o zona speciala de pe celebra stanca a Gibraltarului, ocrotita prin lege pentru a oferi protectie acestei specii de maimute si mai multor specii de soparle si pasari migratoare ce isi aleg drept punct de popas aceasta stanca uriasa. Uneori maimutele coboara in oras, provocand mici daune si neplaceri locuitorilor si turistilor dar specia este protejata.

In 1782, Ignacio López de Ayala, un istoric spaniol care a scris Istoria Gibraltarului nota: “Nici incursiunile maurilor, ale spaniolilor sau englezilor, nici tunurile sau bombele nu le-au putut indeparta sau elimina pe maimute”, dupa ce cu aproape 200 de ani inainte, in 1608, primul cronicar din Gibraltar, Alonso Hernández del Portillo, scrisese: “Proprietarii stancii nu sunt oamenii ci maimutele care, in ciuda dificultatilor reliefului si a vietii acolo isi pastreaza posesia din vremuri imemoriale, intotdeauna tenace, indraznete si hotarate sa-si apere teritoriul.”

Britanicii care au Gibraltarul in posesiune au dezvoltat in timp o adevarata superstitie fata de aceste maimute, fiind convinsi ca atata vreme cand ele vor exista pe stanca Gibraltarului, aceasta zona va apartine Marii Britanii. Asa se face ca in 1942, cand populatia de macaci berberi ajunsese la doar 7 exemplare, insusi Sir Winston Churchill a cerut ocrotirea lor de catre armata britanica, regimentul Gibraltar avand grija de bunastarea lor pana in 1991. Ofiterii supervizau populatia de macaci si periodic erau lasate maimutelor provizii de fructe, legume si nuci. Nasterile erau notate in gazeta regimentului si fiecare pui de maimuta primea un nume. De asemenea exemplarele bolnave sau ranite erau ingrijite la spitalul militar din Gibraltar, primind tot atata atentie ca si un soldat inrolat. Dupa retragerea garnizoanei britanice, responsabilitatea ocrotirii maimutelor a revenit Guvernului din Gibraltar.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti