Tendinte in .Ro


Suedia este un important importator de.. gunoi

Suedia este un important importator de.. gunoi

In Suedia colectarea selectiva a deseurilor este obligatorie de mai bine de 10 ani, masura fiind dusa la extrema pozitiva a eficacitatii, la nivelul locuintelor individuale, asa incat fiecare casa are propriile cosuri de gunoi dedicate celor patru tipuri de deseuri: sticla, hartie&carton, plastic si deseuri menajere. Asa se face ca Suedia recicleaza 96% din deseurile casnice, restul de 4%, deci doar o mica parte din totalul deseurilor, ajungand la depozitele dedicate, asa numitele gropi de gunoi, si acelea ecologice, sau la centralele termice pentru a fi arse in vederea obtinerii de agent termic.

Timpul suficient de indelungat in care a fost derulat acest program de reciclare si experienta acumulata a dus la dezvoltarea unor adevarate industrii, atat in aria reciclarii deseurilor cat si in cea a termoficarii prin arderea deseurilor. S-a ajuns ca 20% din necesarul de termoficare al Suediei sa fie asigurat din arderea deseurilor, un procent important dar subminat in ultima perioada chiar de performantele programului de reciclare. Cum asa? Cu cat mai multe deseuri ajung in procesul de reciclare, cu atat mai putine deseuri ajung sa fie transformate in caldura si energie electrica.

Motiv pentru care oficialitatile statului suedez au ajuns sa apeleze la parteneri externi pentru a-si asigura necesarul de gunoaie destinate arderii, pentru ca sistemul de termoficare dezvoltat in ultimii ani si bazat pe acest tip de combustibil sa nu fie pus in pericol de lipsa materiei prime, deseurile directionate catre reciclare. Rezultatul consta in importul de catre Suedia a nu mai putin de 800.000 de tone de gunoi in fiecare an pentru asigurarea constantei functionarii sistemului.

Nu este insa cazul sa va imaginati ca Suedia cumpara aceste deseuri importate si plateste pentru ele asa cum o face pentru alte bunuri din import. Suedia primeste aceste deseuri gratis, singurele costuri fiind cele de aducere a lor in tara, in containere speciale, etanseizate, costuri si ele impartite frateste de catre Suedia si tara care scapa in acest fel de gunoaiele pe care nu le poate recicla. Principalul partener este Statele Unite, o tara in care reciclarea deseurilor se situeaza la doar 34%, cantitatea de gunoaie care ajunge anual la gropile de gunoi americane fiind de 136 de milioane de tone.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Managementul deseurilor