Tendinte in .Ro


Cel mai mare concert la mandolina organizat vreodata

Cel mai mare concert la mandolina organizat vreodata

Insula Creta a gazduit intre zilele de 3 si 5 septembrie 2012 un festival de muzica bine primit de publicul de acolo: Festivalul de mandolina, un eveniment cultural care a strans pe scena atat artisti recunoscuti in lumea elenistica drept maestri ai acestui instrument cat si participanti la un concurs de interpretare la mandolina. Punctul culminant al evenimentului l-a constituit insa o proba de foc prin care au trecut nu mai putin de 414 cantareti, anume interpretarea in sincron a unui cantec popular, constituind astfel cea mai mare orchestra de mandolinieri stransa vreodata si cel mai mare concert la mandolina pus in scena.

Desfasurata in ultima zi a festivalului, aceasta provocare a fost trecuta cu bine de sutele de interpreti de toate varstele, copii, adulti si batrani de ambele sexe. Ii puteti vedea in clipul video de mai jos, numerotati de la 1 la 414 caci incercarea a avut ca scop si inregistrarea performantei in Cartea Recordurilor, cei mai mici uitandu-se la coarde pentru a fi siguri de notele pe care le produc, cei mai mari urmarind indicatiile dirijorului, mult mai siguri pe ei, toti supravegheati de catre organizatori.

Mandolinele au fost dezvoltate din lăute in timpul secolelor 17 si 18 de catre producatori de instrumente muzicale din orasul italian Napoli, de unde s-au raspandit in restul peninsulei si apoi in alte zone din Europa, in Creta ajungand in timpul ocupatiei insulei de catre Venetia (secolele 13-17). Prima jumatate a secolului al 20-lea a fost perioada in care s-au bucurat de cea mai mare popularitate, sunetele sale specifice facandu-i pe multi compozitori europeni sa scrie muzica pentru aceste instrumente cu coarde.

Mandolina nu trebuie insa confundata cu laouto, un tip de lăută populară in Grecia si Creta in particular, asemanatoare dar mult mai veche decat mandolina, folosita pentru acompanierea lirei si viorii. In timp mandolina a ajuns sa fie preferata in detrimentul acestui instrument local, de asemenea sa fie folosita in cadrul unor interpretari solo.

Iata-i mai jos pe performerii cretani in cele 7 minute de glorie ale lor, performanta fiind recunoscuta cateva luni mai tarziu de catre reprezentantii Cartii Recordurilor.

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti