Tendinte in .Ro


India a trimis o sonda spatiala catre planeta Marte

India a trimis o sonda spatiala catre planeta Marte

Inceputul lunii noiembrie 2013 a marcat si inceputul unei noi ere in programul spatial indian. Mangalyaan, pe numele sau complet Mars Orbiter Mission (MOM), si-a luat zborul de pe insula Sriharikota din golful Bengal, unde se gaseste unul dintre cele doua centre de lansare spatiala ale Indiei, catre planeta Marte. Tentativa de a ajunge aproape de planeta rosie vine dupa incercarea reusita a ISRO (Indian Space Research Organisation) de a plasa, in 2010, un satelit pe o orbita in jurul Lunii.

Misiunea spatiala beneficiaza de sprijinul guvernului indian care urmareste prin intermediul Mangalyaan sa arate lumii intregi capabilitatile Indiei de a realiza sisteme de lansare de rachete spatiale, echipamente, sateliti si sonde spatiale si de a le opera in cadrul unor misiuni dincolo de granitele Pamantului. (apropo stiati ca granita dintre Pamant si Spatiu este stabilita la 100 de kilometri inaltime deasupra nivelului marii? iata detalii aici) De asemenea misiunea urmareste perfectionarea posibilitatilor tehnologice indiene in ceea ce priveste comunicatiile in spatiu, navigarea si planificarea misiunilor, de la echipamentele instalate la bordul sondei asteptandu-se sa culeaga informatii despre atmosfera planetei Marte si sa detecteze daca aceasta cuprinde metan.

Sonda nu s-a indreptat direct catre Marte, racheta purtatoare plasand-o initial pe o orbita terestra. De acolo Mangalyaan a inceput o serie de traiectorii eliptice din ce in ce mai mari in jurul Pamantului, pentru ca dupa aproape o luna de zile, la ultima trecere pe langa Pamant, sa ii fie imprimata o viteza suficient de mare si o traiectorie optima pentru a se putea indrepta catre Marte cu un consum minim de energie de-a lungul celor 780 de milioane de kilometri cat masoara drumul sau prin spatiu. De altfel traiectoriile planetelor Pamant si Marte in cadrul Sistemului Solar ofera oporunitati pentru drumuri eficiente din punct de vedere al consumului de energie o data la fiecare 26 de luni, urmatoarele momente prielnice fiind in 2016 si 2018. (vezi si cat de mare este sistemul solar, aici)

Odata aflata in zbor pe o traiectorie catre planeta Marte, sonda mai are nevoie de inca 10 luni de zile pentru a intalni planeta rosie, de-a lungul calatoriei sonda mai avand nevoie de patru corectii ale directiei cu ajutorul motoarelor si rachetelor instalate la bord. Intrarea pe o orbita martiana este programata pentru data de 24 septembrie 2014, la doar doua zile dupa ce deasupra planetei Marte isi va fi facut aparitia o sonda spatiala similara a NASA, MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution).

Sonda spatiala indiana masoara doar 1,5 metri pe fiecare latura a formei sale cubice, cantareste insa 1,3 tone din care 850 de kilograme reprezinta combustibil necesar realizarii corectiilor traiectoriei de-a lungul calatoriei sale si doar 15 kilograme de instrumente stiintifice, acestora adaugandu-li-se trei panouri solare si o antena de comunicatii atasate sondei spatiale, ce o fac sa para ceva mai mare.

Mangalyaan se va alatura astfel celorlalte echipamente care studiaza planeta Marte, roverele Opportunity si Curiosity (ambele NASA) care actioneaza la nivelul solului planetei, satelitilor Mars Odyssey Orbiter (NASA), Mars Reconnaissance Orbiter (NASA) si Mars Express Orbiter (ESA – European Space Agency) si sondei americane MAVEN. (vezi si cand ar putea zbura primii oameni catre planeta Marte, aici)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Planeta Marte