Tendinte in .Ro


Mango este numit regele fructelor în tarile tropicale

Mango este numit regele fructelor în tarile tropicale

Originar din India unde este considerat drept fruct naţional, mango este unul dintre fructele tropicale prezente în majoritatea pieţelor occidentale. Mango este un fruct cu o mărime apreciabilă iar cele o mie de soiuri de mango din lume pot avea fructe de la mărimea unei caise până la fructe de 1 kilogram. Culoarea fructului copt de mango poate varia de la verde deschis la galben, portocaliu şi roşu. Sâmburele de mango este dur şi seamănă cu un os. Mai ciudat este faptul că frunzele pomilor care fac mango sunt roşii la tinereţe şi verzi când ating maturitatea, iar pomii de mango pot atinge înălţimi de până la 30 de metri. Mango a fost decretat fruct naţional în India, dar şi în Pakistan şi Filipine.

Ca fruct tropical, mango a depăşit graniţele Indiei şi este cultivat peste tot în lume, acolo unde există climat tropical: din Australia până în Mexic, Brazilia, SUA (Florida şi California), din Israel până în China şi Spania (Andaluzia şi Insulele Canare). India produce anual cantităţi uriaşe de mango, fiind primul mare producător mondial cu peste 15 milioane de tone de fructe, dar acestea nu merg la export decât în mică măsură pentru că fructele de mango sunt vândute pe pieţele locale.

Fructul mango este bogat în antioxidanţi şi vitamine (C, A, E), zinc, dar şi Omega 3, conţinând fitonutrienţi necesari unei bune funcţionări a organismului. Din mango se prepară mâncăruri în ţările tropicale, dar şi produse cosmetice sau dulciuri precum îngheţata şi sucurile. Mai mult, mango este hrană de bază în ţările est-asiatice şi în India, mai ales pentru oamenii săraci.

Vara tropicală este anotimpul când acest fruct se coace. Dacă aţi cumpărat un fruct de mango care nu este încă prea copt, puteţi proceda ca în cazul avocado sau papaya: puneţi-l într-o pungă de hârtie, eventual alături de o banană şi se va coace în câteva zile.

Există persoane sensibile la mango, mai precis la coaja acesteia, şi pot acuza alergii sub formă de mâncărimi ale buzelor, gingiilor sau limbii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti