Tendinte in .Ro


Manneken Pis a îmbrăcat de-a lungul timpului peste 800 de costumaţii

Manneken Pis a îmbrăcat de-a lungul timpului peste 800 de costumaţii

Celebra statuie din Bruxelles are 61 de centimetri înălţime şi este, fără îndoială, simbolul capitalei belgiene. Statuia datează tocmai din 1619 şi este păstrată şi azi la palatul regal din Bruxelles. Copia care este expusă turiștilor în apropierea Pieţei Mari a oraşului este o replică datând din 1965. Locul unde este amplasată statueta juca, în secolele 16, 17 şi 18, un rol extrem de important în viaţa oraşului: fântâna deasupra căreia e aşezată statuia avea un rol esenţial în distribuţia apei potabile în capitala belgiană.

Până acum, celebra statuetă a băieţelului care urinează în fântână a primit peste 800 de costumaţii, după o tradiţie care durează din secolul al 18-lea. Periodic Manneken Pis este îmbrăcat în costum de gală, sportiv judo, leopard ori prinț de exemplu, pentru că o mulțime de ambasade, centre culturale, asociatii, firme, artisti sau sportivi încearcă să-l onoreze pe Manneken Pis cu o costumație specială. Colecția strânsă de-a lungul timpului este păstrată la Muzeul orasului Bruxelles iar o parte dintre aceste costumaţii pot fi văzute la etajul al doilea al acestei instituții de cultură. Cele care nu pot fi văzute de turiști din cauza spațiului limitat din interiorul muzeului sau deteriorării lor din cauza vremii la care au fost expuse pot fi totuși admirate pe un terminal interactiv dedicat laolaltă cu informațiile despre subiectul costumației, sursa și data la care a fost îmbrăcat.

Există numeroase legende despre cine este băieţelul care urinează. Cea mai cunoscută spune că, în secolul al 14-lea, oraşul se afla sub asediu străin și, ca să îl cucerească, inamicii au vrut să detoneze o bombă prin care să spargă fortificaţiile oraşului. Însă un băieţel pe nume Julianske îi spiona pe inamici şi, ca să salveze oraşul, a urinat pe fitilul explozibilului, deturnând astfel planurile duşmanilor.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti