Tendinte in .Ro


Ce inseamna Marabou?

Ce inseamna Marabou?

Iata un cuvant care va face inconjurul lumii odata cu noul single al cantaretei romane Antonia, Marabou. De mai multe ori de-a lungul cantecului Antonia sopteste suav ca “diseara voi visa la Marabou”. Dar ce inseamna Marabou in lumea reala, dincolo de posibilitatea sa fie doar numele unui personaj imaginar? Veti fi surprinsi de diversitatea conceptelor ce poarta denumirea de Marabou, fiinte vii, delicii culinare create de om, opere literare si chiar tipologii de oameni.
 
In primul rand trebuie sa stiti ca Marabou este o marca de produse de ciocolata: de la tablete la batoane de ciocolata, de la dropsuri la biscuiti cu ciocolata, chiar si crema de branza cu ciocolata. Brandul Marabou a fost creat in 1916 de catre un ciocolatier norvegian care vindea in tara sa cu succes marca Freia si, dorind sa se extinda in tara vecina Suedia sub un alt nume, a dat aceleiasi retete numele Marabou.Ciocolata Marabou Aceeasi ciocolata sub doua nume diferite, business-ul din Norvegia fiind pastrat de catre ciocolatier iar cel din Suedia fiind preluat de fiul sau. Pana la finalul anilor 60 ai secolului trecut pe suprafata ciocolatei era desenata o.. barza. Veti vedea mai jos ca nu intamplator.

Tot Marabou este si numele unei specii de.. berze, pe numele ei stiintific Leptoptilos crumeniferus. Barza traieste in centrul Africii, la sud de Sahara, precum si in partea estica si sudica a continentului african. Se crede ca numele acestei specii de pasari Barza Marabouvine de la cuvantul arab murābit care inseamna linistit sau pustnic. Caracteristica specifica acestei berze care nu este foarte vocala fata de alte pasari cu care imparte teritoriul. Aceste berze apar si in nuvela scriitorului scotian Irvine Welsh si care se numeste “Cosmaruri cu berzele Marabou”. Daca tot am ajuns la opere literare, trebuie sa completam cu faptul ca “Marabou” este si numele primului volum de poezii al autorului grec Nikos Kavadias.

Copacul MarabouIn Cuba exista un copac cunoscut sub numele de El Marabú dar care, in ciuda faptului ca are niste flori foarte frumoase, lungi de 6-8 centimetri si foarte parfumate, de asemenea asemanatoare ca forma unor lampioane traditionale chinezesti, este considerat drept o specie invaziva care a ajuns sa afecteze aproape 20.000 de kilometri patrati de terenuri agricole, motiv pentru care este taiat pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Oameni MarabouIn fine, tot Marabou este numele dat in Haiti celor care au origini multirasiale, de exemplu proveniti dintr-un parinte negru african si unul alb european sau indian provenit din Martinica sau Guadelupe. Populatia marabou are o piele foarte inchisa la culoare, par drept sau un pic ondulat, precum si alte caracteristici fizice europene, diferita de populatia de origine africana cu pielea neagra, parul gros si carliontat precum si caracteristici fizice specific africane.

In final, ca sa revenim la cantec, iata mai jos videoclipul: Antonia – Marabou


 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti