Tendinte in .Ro


Imparatul Heliogabal a sacrificat copiii imperiului pe altarul zeilor

Imparatul Heliogabal a sacrificat copiii imperiului pe altarul zeilor

A fost imparat pentru doar aproape 4 ani (iunie 218 – martie 222), in acest timp insa ajungand sa fie cunoscut drept unul dintre cei mai cruzi imparati pe care i-a avut Roma. Este vorba de Marcus Aurelius Antoninus Augustus, cunoscut dupa moartea sa drept imparatul Heliogabal. Anterior domniei fusese preot dedicat zeului Heliogabalus (zeul soarelui la sirieni, importat apoi si de romani), zeu pe care Marcus Aurelius Antoninus Augustus l-a impus Romei in locul lui Jupiter odata cu inscaunarea sa drept cel mai important om al imperiului.

Regimul sau a fost unul extrem de controversat, dominat de dispute religioase si scandaluri sexuale. L-a inlocuit pe Jupiter – zeitatea suprema a statului roman, echivalentul roman al lui Zeus din Grecia, cu Heliogabalus, i-a fortat pe liderii Romei sa participe la ritualuri religioase ce il venerau pe Heliogabalus si pe care le conducea insusi imparatul, s-a casatorit de nu mai putin de 5 ori in perioada domniei sale si a incurajat prostitutia, desfraul si homosexualitatea.

Comportamentul sau a dus la pierderea sustinerii din partea garzii pretoriene si a Senatului, stare de fapt care l-a facut si mai crud fata de supusii sai, ajungand pana la a porunci ca cei mai frumosi copii ai celor mai importante familii din imperiu sa fie luati si jertfiti zeului Heliogabalus, avand grija ca ambii parinti ai fiecarui copil sa fie lasati in viata pentru ca durerea si ofranda sa fie astfel cat mai mari.

In final imparatul a fost asasinat de membrii propriei sale garzi de pretorieni, nemultumiti de imparatul lor si in urma unui complot organizat de bunica sa, fiind inlocuit de varul sau, Alexandru Severus.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti