Tendinte in .Ro


Marea Moarta se gaseste la 400 de metri sub nivelul oceanului planetar

Marea Moarta se gaseste la 400 de metri sub nivelul oceanului planetar

Marea Moarta este o mare inchisa, care nu comunica cu oceanul planetar, iar singura sursa de apa care o alimenteaza este raul Iordan. Marea a luat nastere prin acumularea apei Iordanului intr-o depresiune adanca iar actualmente se pune problema disparitiei acestei mari. Apa Iordanului alimenteaza ca sursa unica de apa potabila Israelul si Iordania, motiv pentru care nivelul apei scade mereu in adancime. Unii specialisti spun ca incalzirea climatica are si ea efecte negative asupra acestei mari.

Numai lacul Baikal depaseste nivelul Marii Moarte, el fiind situat la mai bine de 700 de metri sub nivelul oceanului. Un articol despre recordurile lacului Baikal puteti citi aici, tot pe stiati.ca.

Din cauza evaporarii puternice, Marea Moarta are o salinitate de peste 30% iar la mal se formeaza formatiuni de sare spectaculoase, de forma unor coloane albe. Multa vreme s-a crezut ca, din cauza salinitatii, aici nu traieste nicio vietuitoare insa ultimele cercetari au descoperit existenta unor bacterii anaerobe care populeaza apa Marii Moarte.

Inca de pe vremea romanilor, Marea Moarta era cunoscuta pentru beneficiile terapeutice: sarea si namolul din mare au efecte dezinfectante si curative, precum si cosmetice. Din ce in ce mai multe companii cosmetice si farmaceutice folosesc minerale de la Marea Moarta, cu efecte benefice asupra tenului, corpului sau altor afectiuni.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Marea Moarta