Tendinte in .Ro


Fenomen rar de inversiune termica in Marele Canion

Fenomen rar de inversiune termica in Marele Canion

Sfarsitul lunii noiembrie 2013 a prilejuit un spectacol deosebit in zona Marelui Canion din Statele Unite, natura aratandu-si o fata mai putin vizibila prin petrecerea unui fenomen pe cat de rar pe atat de impresionant: o inversiune termica, nespecifica locului. Aceasta pentru ca tipul climatic al zonei in care se gaseste Marele Canion nu prevede schimbari bruste de temperatura care sa favorizeze un astfel de fenomen, temperaturile fiind aproximativ aceleasi atat in interiorul canionului cat si in afara lui, uriasa zona arida ce il inconjoara.

Din cand in cand insa se mai intampla ca termometrele sa arate diferente semnificative intre temperatura din interiorul canionului si cea de deasupra lui, de regula in zile innorate cand temperatura dinauntrul canionului se pastreaza la niveluri reduse din cauza lipsei razelor soarelui care sa incalzeasca aerul din canion iar cea de deasupra este mentinuta la niveluri mai inalte prin deplasarea unor mase de aer cald dinspre sudul continentului. De aproximativ doua ori pe an se intampla astfel de fenomene, spun angajatii Parcului National Grand Canyon. Inca mai rar, cam o singura data la fiecare zece ani, se intampla ca acelasi fenomen sa se desfasoare sub un cer senin, ceea ce face ca spectacolul vizual sa fie sublim, infatisand Marele Canion ca o mare de nori sub ochii turistilor veniti sa vada fenomenul.

Exact acest fenomen extrem de rar s-a intamplat si la finalului lui noiembrie, aerul cald de deasupra canionului actionand ca un capac asupra acestuia, ajutat si de norii formati de vaporii de apa din interiorul canionului care au actionat ca o bariera naturala, impiedicand aerul rece din interior sa se combine cu aerul cald de deasupra acestuia. Norii aflati sub nivelul solului pentru observatorii umani aflati de-o parte si de alta a canionului au parut prinsi ca intr-o capcana a naturii, neputand sa se ridice ci doar sa intre intr-o miscare orizontala determinata de curentii de aer ce strabat canionul, sub marginile superioare ale acestuia, intr-un spectacol vizual deosebit filmat de martorii oculari:

Iata si cat de lung si de adanc este Marele Canion.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Marele Canion