Tendinte in .Ro


MareNostrum este un supercomputer dotat cu peste 10.000 de procesoare

MareNostrum este un supercomputer dotat cu peste 10.000 de procesoare

Mare Nostrum (Marea Noastra) a fost cu multa vreme in urma numele dat de romani Marii Mediterane. Astazi MareNostrum este un supercomputer aflat in dotarea Centro Nacional de Supercomputación din cadrul Universitatii Politehnica din Barcelona. Pornit pentru prima data in 2005, supercomputerul este folosit pentru cercetarea genomului uman, cercetarii caracteristicilor proteinelor, simularii fenomenelor astro-fizice, prognozarii vremii, modelarii geologice si geofizice, si proiectarii de noi medicamente de catre specialisti ai comunitatii stiintifice internationale.

Este unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume, fiind dotat cu nu mai putin de 10.240 de procesoare individuale, fiecare dintre ele ruland la o frecventa de 2,3 GHz, procesoare furnizate de catre corporatia americana IBM. Pentru cunoscatori, memoria supercomputerului este de nu mai putin de 20 TB, hard-disk-urile sale totalizand o capacitate de stocare de 280 TB (TerraBytes).

Ocupa o suprafata de doar 120 de metri patrati, ceva mai mult de un sfert din suprafata unui teren de baschet si cantareste 40.000 de kilograme, fiind izolat intr-o incapere dotata cu sisteme avansate de refrigerare pentru a compensa caldura generata de cele peste 10.000 de procesoare. Mai trebuie spus doar ca nu este un unicat in Spania, MareNostrum facand parte din Spanish Supercomputing Network, o retea de supercomputere, alaturi de alte 6 exemplare la fel de puternice.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti