Tendinte in .Ro


Martisorul este un obicei balcanic

Martisorul este un obicei balcanic

Martisorul se sărbătoreşte şi în alte ţări din regiune, cum ar fi Bulgaria sau Serbia, nu doar în România. E un obicei vechi, care, conform unor dovezi arheologice, datează de mai bine de 8 milenii.

Iniţial, locuitorii teritoriului ocupat azi de România purtau la gât talismane din lut ars, pictate cu vopsea albă şi roşie. Alte dovezi arheologice demonstrează că mărţişorul era şi un obicei al oamenilor bogaţi, care purtau 2 bani, unul din aur şi unul din argint, legaţi cu un şnur de lână în culorile roşu şi alb. Culorile alb şi roşu simbolizează puritatea şi viaţa şi se credea că au puteri magice şi pot să îi ferească de boli pe purtătorii şnurului. Şnurul se purta până la o altă sărbătoare importantă, în funcţie de zonă, după care era legat de creanga unui copac, ca să poarte noroc. Mărţişorul simboliza şi începutul anului nou agrar şi venirea primăverii.

De-a lungul anilor, simboluri ca potcoava, trifoiul sau coşarul au devenit emblematice pentru martisor, iar ele sunt purtate de către numeroase femei. Iniţial, snurul de martisor se oferea tinerilor, fie ei fete sau băieţi, însă de-a lungul timpului sărbătoarea a devenit o celebrare a femeii, căreia îi sunt oferite mărţişoare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Martisorul