Tendinte in .Ro


De la AVE Mizar la Aeromobil. Iata istoria conceptului de masina zburatoare

De la AVE Mizar la Aeromobil. Iata istoria conceptului de masina zburatoare

AVE Mizar a fost o masina zburatoare al carei prototip a fost creat in anii 1971-73 de catre o firma de constructii aeronave din California, scopul fiind introducerea ei in procesul de fabricatie in serie pentru vanzarea ei catre orice om care ar fi vrut sa aiba un avion la un pret modic. De altfel preturile celor cateva modele care erau preconizate a fi produse variau intre 18.300 si 29.000 de dolari, preturi accesibile pentru cei care ar fi vrut sa zboare.

AVE Mizar consta in atasarea partii din spate a avionului Cessna Skymaster la modelul de masina Ford Pinto, acestea necesitand cele mai mici modificari pentru crearea vehiculului hibrid masina-avion. AVE Mizar ar fi trebuit sa foloseasca ambele motoare, atat ale avionului cat si ale masinii in timpul decolarii, beneficiind astfel de un plus de putere tradus intr-o lungime mai mica a pistei de decolare, motorul masinii urmand sa fie oprit in timpul zborului. Apoi, la aterizare, cele patru roti ale masinii ar fi redus distanta necesara opririi la doar 160 de metri. Mai tarziu, in hangar, fuselajul specific avionului putea fi detasat de masina iar soferul putea pleca cu masina catre casa ori catre hotel in cazul aterizarii in alt oras.

Productia ar fi trebuit sa inceapa in 1974 insa in timpul unui zbor-test din septembrie 1973 aripa dreapta s-a desprins de masina iar aceasta s-a prabusit, cei doi pasageri, chiar initiatorii proiectului, pierzandu-si viata si lasand AVE Mizar fara creierul afacerii, conceptul negasind alti adepti pentru a fi imbunatatit si implementat.

Timpul s-a scurs si nimeni nu a mai indraznit sa se gandeasca la aceasta solutie de transport pana in 2013 cand a aparut un nou prototip, bazat pe un concept usor diferit de al lui AVE Mizar, ba chiar futuristic prin aspectul exterior al vehiculului. Conceptul a primit numele de Aeromobil iar prototipul a fost pus la treaba, demonstrandu-si capabilitatile in testele efectuate atat pe sosele, urbane si autostrazi, cat si pe pistele aeroportului.

Din nefericire testele aeriene s-au limitat la a survola pista de la o inaltime destul de mica, conducatorul Aeromobilului neindraznind sa depaseasca limitele aeroportului sau sa se ridice la o inaltime apreciabila, vehiculul avand un comportament destul de instabil fata de cel al predecesorului sau. Munca de dezvoltare va continua insa iar urmatoarele modele ce vor fi produse in masura in care finantarea proiectului va permite vor remedia cu siguranta hibele actuale ale prototipului, aducand mai aproape viitorul transportului de pasageri.


 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Masina zburatoare