Tendinte in .Ro


Tailandezii folosesc un sistem de masurare a timpului de 6 ore

Tailandezii folosesc un sistem de masurare a timpului de 6 ore

 
In Tailanda ziua are tot 24 de ore iar majoritatea oamenilor merg la munca tot intre 9 si 18 dar trebuie sa stiti ca o parte dintre locuitori, aceia care sunt mai traditionalisti, functioneaza dupa un alt sistem de masurare a timpului ce considera doar intervale de cate 6 ore. Ziua traditionala tailandeza are deci 4 sferturi, fiecare avand un alt nume. Iata-le:
 
 

 • Mong Chao – este primul sfert al zilei, corespunzator intervalului orar “normal” 7:00-12:59
 • Bai Mong – pentru intervalul orar 13:00-18:59
 • Thum – pentru intervalul orar 19:00-0:59
 • Ti – pentru intervalul orar destinat somnului, 1:00-06:59
   
  Se presupune ca numele acestor sferturi provin din transcrierea fonetica a zgomotelor instrumentelor de anuntare a orei, gongul in timpul zilei si toba noaptea. Astfel “mong” este onomatopea sunetului gongului iar “thum” cea a sunetului tobei, in vreme ce “Ti” este un verb ce inseamna “a striga, a izbucni”, probabil de la zgomotele rapide si sacadate ce dadeau trezirea dimineata. “Chao” si “Bai” inseamna dimineata, respectiv dupa-amiaza, ca sa separe cele doua intervale “Mong”.

  Acest sistem a fost interzis de la a fi utilizat in Laos si Cambogia in timpul protectoratului francez prin care au trecut cele doua tari, nevoite sa preia sistemul de masurare a timpului de 24 de ore, Tailanda il pastreaza inca dar cum spuneam mai sus, doar locuitorii sai care tin la traditii.
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti  
  Tag

  Masurarea timpului