Tendinte in .Ro


Sfantul Maximón venerat in Guatemala este fumator, alcoolic si permite violenta

Sfantul Maximón venerat in Guatemala este fumator, alcoolic si permite violenta

Destul de popular in unele orase din vestul Guatemalei, Sfantul Maximón este unul destul de dubios atat in ceea ce priveste originile sale cat si beneficiile pe care le aduce credinciosilor sai. Se presupune ca Maximón provine din timpul culturilor maiase, fiind o varianta adaptata a zeului Mam al tutunului. Influente ale civilizatiei maiase pot fi observate astazi in cadrul populatiilor din Honduras, Guatemala, El Salvador si centrul Mexicului, alterate intr-o mare masura de catolicismul impus cu forta de catre colonistii spanioli.

Revenind la Maximón, legenda spune ca intr-o zi cand barbatii unui sat erau plecati sa munceasca pamantul, Maximón s-a culcat cu toate nevestele lor. La descoperirea grozaviei petrecute in absenta lor, barbatii s-au infuriat atat de tare incat i-au taiat lui Maximón mainile si picioarele. Cumva dupa aceea Maximón a fost considerat un sfant iar sculpturile reprezentandu-l pe acesta il arata scund, de multe ori fara maini.

Intr-un mod destul de ciudat, credinciosii sai ii ofera bani, tigari si alcool, Maximón avand o gaura formata in dreptul gurii prin care credinciosii toarna de cele mai multe ori whiskey, in schimbul sanatatii, recoltelor bogate ori sfaturilor maritale. Mai mult, se crede ca cei care i se roaga pentru a se razbuna pe alti oameni ori pentru a avea succes pe seama altora sunt ajutati de sfant in indeplinirea obiectivelor.

Un alt obicei legat de Maximón este acela ca apa folosita pentru spalarea hainelor sale sa nu fie aruncata ci impartita celor care au magazine ori tarabe si odata imprastiata in fata intrarilor acestora ii va face pe trecatori sa intre si sa cumpere de la ei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Guatemala