Tendinte in .Ro


Termenul meandre isi are originea in numele unui zeu antic

Termenul meandre isi are originea in numele unui zeu antic

Un meandru (plural meandre) este, asa cum ne spune Dictionarul Explicativ al Limbii Romane: 1. Bucla accentuata a unei ape curgatoare, mai ales in regiunile de ses. 2. Sinuozitate, cotitura. Alte dictionare adauga explicatii gen şerpuitură, cot, curbătură sau taolă.

Intrand in detalii tehnice, meandrele pot fi divagante (cazurile raurilor cu vale larga, in campie, cum se poate vedea in fotografia alaturata), sau incatusate (sinuozitatile intregii vai, canioane serpuitoare, sapate in stanca in milioane de ani).

Daca in limba romana termenul meandru a intrat provenind din limba franceza (méandre), originea sa se gaseste in mitologia antica. Astfel Maeander (in mitologia greaca) si Maeandrus (prin romanizarea sa in mitologia romana) au fost numele zeului apei cu acelasi nume, rau situat in Asia Mica (Turcia de astazi) si care se varsa in Marea Egee in golful Miletus.

Se spune ca Maeander era unul dintre fiii lui Oceanus și al lui Tethys. Oceanus fiind zeul apelor care inconjurau lumea locuita, cel mai mare dintre titani, fiul lui Uranus si al Gaeei. Oceanus era considerat si tatal tuturor apelor curgatoare, fluvii, rauri si izvoare, fiii sai fiind deopotriva venerati ca zei, peste 3000 la numar, printre ei si Maeander.

Maeander are propria sa istorie asupra locurilor, golful Miletus fiind direct influentat de rau pentru ca Maeander a adus de-a lungul catorva mii de ani suficient de multe aluviuni incat sa inlocuiasca luciul apei cu nisip si pamant o suprafata de aproximativ 320 de kilometri patrati, motiv pentru care orase de coasta din antichitate, situate pe malurile golfului, au devenit in timp orase de uscat.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti