Tendinte in .Ro


Menopauza nu este o boala

Menopauza nu este o boala

Menopauza este momentul care marchează finalul perioadei reproductive la femei. Ea se instalează de obicei în jurul vârstei de 50 de ani, însă variază de la femeie la femeie, astfel că în unele cazuri apare înainte de 50 de ani, iar în alte cazuri după această vârstă. Menopauza nu este o boală, ea fiind un lucru firesc în viaţa oricărei femei.

Specialiştii spun că menopauza are 3 perioade bine delimitate: perimenopauza (sau premenopauza), menopauza propriu-zisă şi postmenopauza. În perioada premergătoare menopauzei (perimenopauza), menstruatia devine imprevizibilă, ovulatia la fel pentru că ovarele nu mai produc ovule, iar nivelul de estrogen şi progesteron scade. Perimenopauza se încheie atunci când se instalează menopauza: o dată cu ultima menstruaţie. La un an de la această ultimă menstruaţie, femeia trece în postmenopauză.

Există şi simptome ale celor 3 stări, deşi ele nu sunt obligatorii, în sensul că la unele femei se manifestă, iar la altele nu. Dacă la perimenopauză menstruaţia este fie uşoară, fie abundentă, la menopauza simptome sunt numeroase. Femeile pot suferi de insomnie, iritabilitate sau migrene. De asemenea, şi comportamentul sexual se va modifica, în sensul lipsei de interes pentru acest aspect. În plus, tulburările emoţionale, tahicardia sau bufeuri (senzaţii bruşte de căldură) pot fi şi ele prezente. Mai grav este când apare osteoporoza, boala care afectează densitatea oaselor.

Există şi stimuli ce pot duce la instalarea asa-zisei menopauza precoce, cu mult mai devreme de 50 de ani: fumatul, chimioterapia, radioterapia, dar şi dieta vegetariană, bolile moştenite genetic şi traiul la altitudini mari. Nefiind o boală în sine, menopauza nu are o patologie anume. Cu toate acestea, se recomandă consultarea medicului de familie sau a medicului ginecolog în cazul în care simptomele sunt supărătoare. Tratamentele hormonale pot fi de mare ajutor, însă există şi remedii naturiste care fac menopauza suportabilă.

Soia este recomandată deoarece substanţele ivoflavone pe care le conţine au acelaşi efect ca estrogenul şi pot calma bufeurile, la fel ca şi seminţele de in sau tinctura de salvie. Calciul şi vitamina D sunt necesare pentru a atenua pierderea densităţii osoase, care duce la osteoporoză. Exerciţii fizice şi o alimentaţie echilibrată ajută şi ele femeile aflate la menopauză, la fel ca renunţarea sau evitarea alcoolului şi tutunului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti