Tendinte in .Ro


Messelitul a fost descoperit, discreditat si recatalogat de 4 ori in ultimii 130 de ani

Messelitul a fost descoperit, discreditat si recatalogat de 4 ori in ultimii 130 de ani

Messelitul este un mineral descoperit si descris in 1890 in zona orasului german Messel din apropierea Frankfurt-ului si avand formula chimica Ca2(Fe2+,Mn2+)(PO4)2·2H2O. Specimenul descoperit de un tehnician angajat la o fabrica de acolo s-a dovedit a fi diferit de orice alt mineral cunoscut la acea data drept pentru care a fost prezentat comunitatii stiintifice si a primit numele de Messelit dupa locul descoperirii sale.
 
Dupa 50 de ani insa un cercetator care a analizat mineralul a concluzionat ca nu este altceva decat un alt mineral alterat si a propus discreditarea mineralului descoperit la Messel, propunere acceptata de comunitatea de cercetatori datorita credibilitatii celui care a facut analiza.

Ceva mai tarziu, in 1955, o noua bucata de mineral, nealterat de aceasta data, a fost descoperita si analizata si, dovedindu-se ca are aceeasi formula chimica cu mineralul descoperit in 1890, a fost catalogat ca Neomesselit. Confirmarea finala a venit in 1959 cand analize folosindu-se metode noi de cercetare inclusiv raze X au demonstrat ca mineralul este intr-adevar original si identic cu primul scos din adancuri si a fost re-catalogat primind numele initial de Messelit.

Ulterior s-a dovedit ca Messelit-ul nu provine doar din solul german, zacaminte fiind gasite si in Austria, Elvetia, Suedia, Franta, Spania, Cehia, Ucraina, Kazakhstan, Japonia, Statele Unite si Brazilia.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti