Tendinte in .Ro


Michael Phelps este cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice

Michael Phelps este cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice

Americanul Michael Phelps a devenit in 2012 cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, detronand-o din aceasta pozitie pe rusoaica Larisa Latinina. Aceasta a obtinut de-a lungul participarii la cele 3 olimpiade din 1956 (Melbourne), 1960 (Roma), 1964 (Tokyo) nu mai putin de 18 medalii ca gimnasta, 14 in concursurile individuale si alte 4 cu echipa, dintre care 9 medalii de aur, 5 de argint si 4 medalii de bronz.

Inotatorul Michael Phelps in schimb a participat la 4 olimpiade pana acum – 2000 (Sydney), 2004 (Atena), 2008 (Beijing) si 2012 (Londra), castigand medalii doar la ultimele trei dintre ele dar mai multe decat orice alt sportiv participant la Jocuri: 22 medalii dintre care 18 de aur, 2 de argint si 2 de bronz.

Dincolo de acest record, Phelps mai detine si alte performante legate de Jocurile Olimpice:

 • cele mai multe medalii de aur castigate la o singura Olimpiada: 8 in 2008 la Beijing
 • cele mai multe medalii de aur castigate in competitii individuale la o singura Olimpiada: 5 in 2008 la Beijing
 • cele mai multe medalii de aur castigate de un sportiv la Jocurile Olimpice: 18
 • cele mai multe medalii de aur castigate in competitii individuale la Jocurile Olimpice: 11
 • cele mai multe medalii (indiferent de metal) castigate la o singura Olimpiada: cate 8 in 2004 la Atena si in 2008 la Beijing
 • cele mai multe medalii (indiferent de metal) castigate in competitii individuale la Jocurile Olimpice: 13
   
  Pentru performanta nemaiintalnita din 2008 de la Beijing, Michael Phelps a fost numit drept Sportivul Anului de catre revista Sports Illustrated, de asemenea o strada din orasul sau natal, Baltimore, a fost redenumita in Michael Phelps Way. Sportivul si-a anuntat retragerea din toate competitiile si activitatile sportive, dupa terminarea intrecerilor de natatie de la Jocurile Olimpice 2012 de la Londra: “Nu voi mai concura in nicio competitie de natatie, niciun concurs demonstrativ sau orice altceva de acest gen, a venit momentul sa ma retrag.”
   
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti