Tendinte in .Ro


Langa Ramnicu Valcea a fost descoperit cel mai mare tezaur de monede vechi de argint din Romania

Langa Ramnicu Valcea a fost descoperit cel mai mare tezaur de monede vechi de argint din Romania

Inceputul lunii septembrie 2013 a adus cu sine cea mai mare descoperire a unui tezaur monetar din Romania, constand in peste 50 de kilograme de monede vechi de argint. Acestea au fost descoperite pe raza comunei Golesti, aflata in judetul Valcea langa granita cu judetul Arges, totodata in apropierea orasului Ramnicu Valcea. Cel care a facut descoperirea tezaurului in dimineata zilei de 2 septembrie 2013 a anuntat imediat Muzeul National de Istorie a Romaniei, reprezentantii acestuia trimitand o echipa de specialisti pentru cercetarea contextului in care a fost facuta aceasta descoperire si pentru a prelua tezaurul, aflat acum in custodia muzeului.

Tezaurul consta in monede de argint recunoscute de catre specialisti ca fiind aspri otomani, moneda emisa de catre Imperiul Otoman in cursul secolului al 15-lea dar care s-au aflat in circulatie pe teritoriul Tarii Romanesti dar si in Moldova pana spre sfarsitul secolului al 18-lea. Greutatea intregii cantitati de bani vechi a fost determinata la nu mai putin de 54,7 kilograme, ceea ce reprezinta cel mai mare tezaur monetar descoperit vreodata in Romania.

Angajatii Muzeului National de Istorie a Romaniei au realizat, pe langa identificarea lor, si inventarierea monedelor si analizarea pieselor de o bogata valoare numismatica, ele urmand a fi expuse in cadrul muzeului aflat in Bucuresti, de asemenea, probabil, o parte dintre ele vor lua drumul altor muzee de istorie si arheologie din tara pentru a putea fi vazute de cat mai multi vizitatori.

Descoperirea a venit cum nu se poate mai bine pentru muzeu, acesta planificand pentru a doua jumatate a anului 2013 o expozitie cu titlul “Aurul si argintul antic al Romaniei”, expozitie care isi propune reunirea celor mai importante piese arheologice de aur si argint descoperite in Romania, obiecte descoperite din neolitic si pana in secolele 6-7, monedele de argint otomane de langa Ramnicu Valcea putandu-se constitui intr-o extensie a expozitiei prin gradul de noutate si valoare pe care aceste monede vechi il aduc.

Daca doriti sa vizitati site-ul Muzeului National de Istorie a Romaniei, click aici.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti