Tendinte in .Ro


Varful Mont Blanc a fost cucerit prima data in 1786

Varful Mont Blanc a fost cucerit prima data in 1786

Este cel mai inalt munte din Alpi si din Uniunea Europeana (cel mai inalt munte din Europa fiind considerat muntele Elbrus din masivul Caucaz din Rusia – 5.642 m), varful sau a fost disputat ani de zile de catre Ducatul de Savoia, Regatul Sardiniei, Piedmont, Franta si Italia dupa cum contextele istorice indreptateau o parte sau alta sa isi revendice teritorii mai mari sau mai mici, si poarta o multime de nume pentru un simplu munte: Mont Blanc cu echivalentul sau italian Monte Bianco dar si La Dame Blanche (frantuzescul pentru Doamna alba) si Il Bianco (italianul pentru Cel Alb).

Circa 20.000 de turisti incearca in fiecare an sa cucereasca varful Mont Blanc, considerandu-l usor, o impresie eronata cauzata de faptul ca de la Aiguille du Midi, locul in care opreste telecabina si isi incep expeditiile majoritatea montaniarzilor, Mont Blanc pare aproape, doar o diferenta de circa 1.000 de metri. Total gresit, ruta La Voie des 3 Monts care porneste din locul mentionat necesita mai multe urcusuri si coborasuri inainte de ascensiunea finala. Motiv pentru care Mont Blanc face in fiecare an o multime de victime, salvamontul local intervenind cu elicoptere cam de 12 ori in fiecare week-end de vara, sezonul de varf pentru temerari. Cei care vor sa il cucereasca trebuie sa urmeze cursuri speciale de pregatire pentru adaptarea la inaltimile mari ale muntelui, sa aiba un ghid si echipament adecvat pentru ca traseele includ pasaje inguste si portiuni cu alunecari de pietre. La acestea adaugandu-se necesitatea inoptarii la refugiul special construit pentru aclimatizarea cu aerul rarefiat (varful se gaseste totusi la aproape 5.000 de metri deasupra nivelului marii).

Mont BlancDificultatile muntelui a facut ca varful sau sa fie cucerit abia in 1786 de catre Jacques Balmat si Michel-Gabriel Paccard dupa nenumarate esecuri ale acelorasi dar si altor expeditionari. Esecurile repetate l-au facut pe un aristocrat din Geneva, Horace-Bénédict de Saussure, sa ofere un premiu pentru cei care reusesc sa atinga varful, Balmat si Paccard adjudecandu-si performanta si locul in cartile de istorie prin reusita lor din 8 august 1786. Horace-Bénédict de Saussure, el insusi un montaniard si cercetator botanist, activitate ce l-a dus in nenumarate masive muntoase din Alpi, a incercat in 1785 sa cucereasca Mont Blanc, nereusind sa ajunga pe varf. A facut parte totusi din a treia expeditie ce a ajuns pe acoperisul Alpilor, in 1787.

In prezent trei comune strajuiesc Mont Blanc-ul de la poale, Courmayeur in Valea Aosta din Italia si Saint-Gervais-les-Bains si Chamonix in regiunea Haute-Savoie din Franta. Turistii care vor sa admire Mont Blanc de la inaltime o pot face traversandu-l cu telecabina existenta intre Courmayeur si Chamonix, data in functiune in 1958.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti