Tendinte in .Ro


La Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca este expus un pseudometeorit

La Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca este expus un pseudometeorit

La 1 februarie 1956, pe cerul Rusiei în regiunea Ural a fost observat un spectaculos glob de foc. La scurt timp, a fost raportată căderea unui meteorit în apele îngheţate ale lacului de acumulare Shirokovsky, marcată de o gaură de 42 cm în diametru prin gheaţa de 80 cm grosime. Numeroasele încercări de recuperare din partea scafandrilor au rămas insă fara succes.

Până când, la începutul anului 2002, aproximativ 150 kg de material fieros a fost lansat pe piaţa exclusivistă a colecţionarilor de meteoriţi sub denumirea de “meteoritul Shirokovsky”. Materialul consta într-o matrice metalică opacă cu fragmente transparente verzui ale unui mineral silicatic (olivină).

Analize ştiinţifice de detaliu au pus însă în evidenţă mai multe aspecte care nu corespundeau cu caracteristicile adevăraţilor meteoriţi pietroşi-fieroşi. Ca atare, verdictul experţilor a fost: Fals! “Meteoritul” este un produs sintetic făcut de om prin utilizarea unor minerale terestre corespunzătoare compoziţiei echivalentului extraterestru.

O bucăţică din acest material a fost donată de către un colecţionar amator Muzeului de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, expunând specimenul revizuit ca „pseudometeorit” în colecţia de meteoriţi, ca un avertisment că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Iata deci o buna oportunitate de a vedea pseudometeoritul “Shirokovsky” dar si intreaga colectie de meteoriti expusa in cadrul muzeului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Meteorit