Tendinte in .Ro


10 vase si submarine numite Nautilus au fost construite inaintea submarinului lui Jules Verne

10 vase si submarine numite Nautilus au fost construite inaintea submarinului lui Jules Verne

Credeati ca submarinul Nautilus al lui Jules Verne, aparut prima data in cartea “20.000 de leghe sub mari” a celebrului scriitor francez, este primul Nautilus din istorie? Nu, Jules Verne (1828-1905) a inceput sa publice in 1851, celebrele “20.000 de leghe sub mari” vazand lumina tiparului mai tarziu, in 1870. Deja, cu zeci de ani inainte, fusesera construite mai multe nave si chiar si un submarin ce purtau acest nume.

Daca vasele britanice (lansate la apa in 1762, 1784, 1794, 1804, 1806, 1807 si 1830) si cele americane (1799 si 1838) nu par a avea alta legatura cu submarinul lui Jules Verne decat cea a numelui, in schimb v-ati putea gandi ca submarinul Nautilus realizat de americanul Robert Fulton in anul 1800 pare a fi cel care l-a inspirat pe Jules Verne, diferenta fiind de 70 de ani. Gresit insa, cei doi nu s-au cunoscut niciodata iar Jules Verne nu a avut acces la documente care sa-i fi descris partea tehnica a Nautilus-ului lui Fulton.

A intervenit viziunea fulminanta a scriitorului francez care a imaginat in cartea sa un submarin mult mai performant decat submarinele existente la data tiparirii romanului. Cel mai important progres fiind propulsia, capitanul Nemo folosind propulsia pe baza de electricitate produsa cu ajutorul resurselor minerale din adancul oceanelor. Abia intre cele doua razboaie mondiale americanii au construit un submarin bazat pe dubla propulsie, motor cu aburi si electricitatea prezisa de Jules Verne. Nemaivorbind apoi de autonomia ridicata, distilarea apei pentru uzul intern si luxul din interiorul submarinului lui Verne. Acesta nu a fost deci primul Nautilus din istorie dar de departe a fost cel mai performant al vremii respective si precursor al multor inovatii si elemente constitutive ale vaselor de mai tarziu.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti