Tendinte in .Ro


Nicolae Nedeff este cel mai titrat antrenor de handbal din lume

Nicolae Nedeff este cel mai titrat antrenor de handbal din lume

Ca elev a practicat baschet, volei, handbal, fotbal si rugby. In timpul studentiei a fost legitimat la fostul Clubul Central al Armatei (CCA, actualmente Steaua Bucuresti) unde a jucat mai intai in echipa de baschet, apoi in cea de handbal. A renuntat la baschet, dedicandu-se in intregime sportului cu mingea de 19 centimetri, devenind campion national de mai multe ori. Dar cele mai mari performante le-a obtinut ca antrenor, reusind sa duca echipele nationale de handbal catre castigarea titlului suprem de nu mai putin de 7 ori (!).

Numit in 1956 ca antrenor federal al ambelor loturi nationale de seniori, feminin si masculin, Nicolae Nedeff a reusit din primul an sa cucereasca titlul de campion mondial cu echipa nationala feminina. A repetat performanta in 1960 tot cu echipa feminina iar in 1961 cu cea masculina. Doar un an mai tarziu, in 1962, campionatul mondial feminin s-a desfasurat in Romania, competitie adjudecata tot de catre echipa lui Nicolae Nedeff. Antrenorul a urcat din nou pe podium in 1964 cand a cucerit titlul mondial cu echipa masculina a Romaniei. In 1965 a renuntat la a antrena echipa feminina, ramanand antrenor federal al echipei masculine pana in 1989(!). A mai castigat doua campionate mondiale cu echipa de baieti, in 1970 si 1974, devenind cel mai titrat antrenor de handbal din lume cu cele 7 titluri mondiale.

La acestea se mai adauga inca 6 medalii de alte culori: argint la mondialul din 1959, bronz la mondialul din 1967, argint la Jocurile Olimpice din 1976 si bronz la Jocurile Olimpice din 1972, 1980 si 1984, toate cu echipa nationala masculina a Romaniei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Handbal