Tendinte in .Ro


Cum a trecut orasul Nisa din Regatul Sardiniei la Franta in 1860

Cum a trecut orasul Nisa din Regatul Sardiniei la Franta in 1860

Celebrul oras de pe Riviera franceza isi are originile in jurul anului 350 i.Hr. dar desi toata lumea stie ca se afla in Hexagon, orasul s-a aflat pana in secolul al 19-lea mai mult in posesia italienilor. Din secolul al 7-lea Nisa a facut parte din Liga Genoveza (grup de orase cuprinzand Genoa, La Spezia, Savona, San Remo si Nisa), iar din 1388 orasul s-a aflat sub protectoratul contilor italieni de Savoia, cu mici pauze cand s-a aflat sub stapanire fanceza ori spaniola (1744-1748 si 1792-1814).

A doua jumatate a secolului al 19-lea gasea Nisa ca parte din Regatul Sardinia-Piemont insa italienii erau datori vanduti fracezilor pentru ajutorul primit din partea acestora in cursul celui de-al doilea razboi de independenta impotriva austriecilor (1859), razboi ce a consfintit unificarea Lombardiei cu Piemont-Sardinia. Asa incat, aflati la masa discutiilor in 1860, regele sardinian (in acelasi timp conte de Savoia) Victor Emmanuel al II-lea si Napoleon al III-lea au decis trecerea Nisei la Franta. Trecerea a fost consfiintita si printr-un referendum popular la care au participat aproximativ 25.000 din cei 30.700 de locuitori ai regiunii, referendum al carui rezultat a fost surprinzator: toate voturile au fost in favoarea trecerii orasului in posesiune franceza desi se stia ca sunt foarte multi oameni de vaza care se opuneau acestui transfer, un exemplu fiind Giuseppe Garibaldi, nascut la Nisa si considerat erou national in Italia.

Primarul din acea vreme al orasului Nisa ar fi exclamat atunci “Nisa a ales Franta” dar adevarul sta undeva in umbra: niciun buletin de vot nu a continut si varianta de vot corespunzatoare refuzului trecerii orasului la francezi.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Nisa Franta