Tendinte in .Ro


Norii Kordylewski sunt nori de praf care orbiteaza Pamantul

Norii Kordylewski sunt nori de praf care orbiteaza Pamantul

Simulari matematice efectuate in 1951 au aratat ca este destul de probabila existenta unor nori de praf in apropierea Pamantului pentru ca in 1961 astronomul polonez Kazimierz Kordylewski sa raporteze existenta lor observand cerul instelat al noptii si fotografiind intre 6 martie si 6 aprilie 1961 doua zone luminoase de-o parte si de alta a Lunii. Cativa ani mai tarziu, in 1967, un alt astronom, Wesley Simpson a confirmat existenta lor, observandu-i de la bordul Kuiper Airborne Observatory, o platforma de observare si telescop aflate pe un avion ce survola Pamantul la 14 kilometri altitudine.

Cu toate acestea comunitatea astronomica a pus la indoiala existenta norilor Kordylewski, denumiti astfel dupa cel care i-a observat prima data, motivul invocat fiind acela ca norii de praf din spatiu, presupusi a se afla la o departare de Pamant egala cu cea la care se afla Luna si dispusi de-o parte si de alta a ei, sunt prea rarefiati ca sa fie considerati nori de praf in spatiu. Senzorii sondei spatiale japoneze Hiten, lansata in 1990 catre locatiile acestor nori, nu au detectat o crestere a densitatii particulelor in acele zone fata de alte locuri din spatiu.

Rapoarte asupra existentei lor au continuat insa sa apara de la diversi astronomi amatori sau profesionisti in conditiile unui cer complet senin si a lipsei de lumini artificiale care sa induca in eroare observatiile, in desert, in largul marii si din inaltul muntilor.
 
Iata la urmatorul link cum arata telescopul Hubble.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti