Tendinte in .Ro


Noua Guinee este a doua cea mai mare insula din lume, dupa Groenlanda

Noua Guinee este a doua cea mai mare insula din lume, dupa Groenlanda

Localizata in Pacificul de sud-vest si avand o suprafata de aproape 786.000 de kilometri patrati, Noua Guinee este, dupa Groenlanda (a carei suprafata este de 2.130.800 kilometri patrati) a doua cea mai mare insula din lume. Din punct de vedere geologic Noua Guinee se gaseste pe aceeasi placa tectonica ca si Australia, de altfel cele doua erau unite prin limbi de pamant inainte de finalul ultimei perioade glaciare. Topirea ghetarilor si ridicarea nivelului oceanului planetar a deteminat separarea lor precum si limitarea suprafetei insulei la aria din prezent. Limbile de pamant ce legau Noua Guinee si Australia se gasesc in prezent la 110, respectiv 140 de metri sub nivelul marii.

Primii oameni au ajuns in Noua Guinee in jurul anilor 40.000 i.Hr. dar o colonizare semnificativa a ei si a insulelor nelocuite din jur s-a facut abia in jurul anilor 5.000 i.Hr. Populatii provenind din Taiwan au inceput colonizarea arhipeleagurilor din Pacific, ajungand progresiv pana in Noua Guinee. Legendele spun ca Noua Guinee a fost foarte usor de colonizat intrucat cu putin timp inainte de ajungerea acolo a acelor populatii migratoare o eruptie vulcanica de proportii devastase insula si determinase disparitia bastinasilor.

Forma insulei aduce, pentru cunoscatori, cu cea a pasarii-paradis, motiv pentru care extremele ei sunt denumite sugestiv: peninsula Capul Pasarii in nord-vest si peninsula Coada Pasarii in sud-est. Insula este strabatuta de la est la vest de munti ridicati de atingerea placilor tectonice australiana si a pacificului, muntii fiind si cei mai inalti din Oceania, numarand nu mai putin de 25 de varfuri cu inaltimea de peste 4.000 de metri.

Numele initial al insulei a fost Papua, denumire ce provine din cuvintele locale “papo” – a uni si “ua” – folosit ca negatie in vorbire, insemnand asadar ne-unit sau teritoriu aflat la mare departare. Odata cu descoperirea insulei in secolul al 16-lea de catre navigatorii spanioli, numele ei a fost schimbat in “Nueva Guinea” – Noua Guinee. Ulterior parti ale insulei au fost revendicate si de catre Olanda (vestul insulei), Germania (nordul) si Marea Britanie prin intermeniul Australiei (sud-estul insulei). Urmare a punerii in practica a deciziilor din tratatul de la Versailles de la sfarsitul primului razboi mondial, Germania a cedat partea sa nordica din insula catre Australia iar vestul a ramas Olandei. In 1961 Olanda a recunoscut independenta partii vestice a insulei dar care a fost anexata de catre Indonezia in circumstante inca neclare. Estul insulei a primit si el independenta din partea Marii Britanii, noul stat primind numele de Papua Noua Guinee. In prezent pe insula traiesc doar aproximativ 7,5 milioane de oameni, ceea ce inseamna o densitate medie de doar 8 locuitori pe kilometrul patrat, unul dintre cel mai putin populate teritorii de pe Pamant.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti