Tendinte in .Ro


Obiceiuri de Craciun

Obiceiuri de Craciun

Obiceiurile de Crăciun diferă de la o ţară la alta şi fiecare popor creştin şi-a pus propria amprentă asupra modului în care se celebrează această sărbătoare. Dacă la noi Crăciunul este reprezentativ prin mulţimea de colinde, deopotrivă bisericeşti şi laice, folclorice, de Crăciun există obiceiuri specifice în fiecare parte a globului.

La Bethleem, în Israel, acolo unde s-a născut Iisus, procesiunea de Crăciun se desfăşoară la Biserica Naşterii Domnului, acolo unde mii de pelerini vin anual să se bucure de sărbătoare. Oameni călare conduc parada pentru a deschide calea unui singuratic ce transportă o cruce aşezat fiind pe un armăsar negru precum cărbunele. Urmează preoţii şi reprezentanţii autorităţilor, procesiunea intrând în biserică pentru a lăsa acolo o efigie antică a Copilului Sfânt. Câteva scări duc la o grotă unde vizitatorii gasesc o stea de argint ce marchează locul naşterii lui Iisus.

La Roma, centrul catolicismului, papa binecuvintează mulţimea de credincioşi veniţi la prânz în piaţa San Pietro din Vatican după ce salve salve de tun sunt trase de la castelul St Angelo în ajunul Crăciunului pentru a anunţa începutul sărbătorii. Dacă vă aşteptaţi ca vecinii noşti bulgari să aibă obiceiuri aproape identice cu noi, vă înşelaţi. Dacă la noi masa de Crăciun e cea din ziua de 25 decembrie, când se consumă produse tradiţionale, majoritatea pregătite din porcul tăiat de Ignat, la bulgari lucrurile stau cu totul altfel. Masa din seara de 24 este masa de Crăciun şi se consumă numai produse de post, fără carne: sarmale de post, fasole, compoturi de fructe, dar şi tradiţionala plăcintă cu dovleac.

În Brazilia, acolo unde sunt mulţi credincioşi creştini, scena naşterii Domnului e refăcută în magazine, acasă şi în biserici şi se numeşte Presépio. Tradiţionalele globuri de sticlă sau plastic cu care se împodobesc pomii de Crăciun sunt înlocuite de flori proaspete şi multicolore. Şi aici vine Moş Crăciun, care din cauza căldurii renunţă la hainele groase şi se îmbracă în haine roşii din mătase. Brazii de Crăciun sunt înlocuiţi cu structuri metalice înalte având aceeaşi formă, impodobite până la refuz cu beculeţe multicolore ce crează o feerie de lumini, de asemenea spectacole de focuri de artificii sunt lansate în vazduh în marile oraşe braziliene.

În Franţa vine tot Moş Crăciun, numit Père Noel, iar scena naşterii este şi ea retrăită cu ajutorul figurinelor de ceramică sau plastic care reprezintă personajele evenimentului, prezente în aproape fiecare casă din Franţa. Aceste figurine sunt create de-a lungul întregului an de către meşteri din sudul Franţei şi vândute apoi la târgurile anuale de Craciun din pieţele oraşelor şi orăşelelor franţuzeşti. Pomul de Crăciun nu este foarte popular în această ţară iar alimentele specifice diferă de la o regiune la alta: în Alsacia gâsca este felul principal, în Burgundia curcanul cu castane, iar parizienii sărbătoresc cu stridii și foie gras. Spre deosebire de copii care primesc cadouri în ziua de Crăciun, adulţii asteaptă până la Revelion pentru a face schimb de cadouri.

În Mexic există următorul obicei al Crăciunului: colindătorii refac drumul lui Iosif şi al Mariei şi căutarea unui loc unde să stea în Bethleem. Procesiunea durează nouă zile, atât cât a durat şi drumul celor doi de la Nazareth la Bethleem, şi culminează cu găsirea ieslei unde avea să se nască Mântuitorul. Oamenii, se împart în două tabere, pe de o parte pelerinii care bat din uşă în uşă, pe de altă parte localnicii care refuză să îi gazduiască. În cele din urmă pelerinii ajung în locul în care este recreată scena Naşterii, loc în care pelerinii sunt primiţi cu bucurie, se rosteşte o rugăciune şi începe petrecerea.

În Polonia masa de Crăciun constă în 12 feluri de mâncare, câte una pentru fiecare Apostol, iar in Spania magii sunt celebraţi în mod deosebit. În Japonia există tradiţia lui Hoteiosho, un preot foarte apropiat ca misiune de Moş Crăciun, fiind prezentat tot ca un bătrân ce poartă un sac uriaş plin de cadouri pentru copii. Se crede ca acesta are ochi şi la spate, motiv pentru cei mici să fie cuminţi chiar şi atunci cand bătrânul este plecat departe de-a lungul anului.

Şi în România obiceiurile diferă de la o regiune la alta, începând de la Ignat, culminând cu colindele din casă în casă şi care vestesc naşterea Domnului şi continuând până după Anul nou cu obiceiuri precum capra, ursul sau sorcova. (vezi mesaje de Anul Nou)

(vezi urari de Craciun)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti