Tendinte in .Ro


Noaptea Sfantului Andrei este noaptea spiritelor rele

Noaptea Sfantului Andrei este noaptea spiritelor rele

Se spune că această noapte este una dintre nopţile cele mai bune din an pentru a se face vrăji şi farmece. Noaptea Sfantului Andrei este numită şi noaptea strigoilor. În credinţele poporului român, în noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie, ies moroii si strigoii. Moroii sunt spiritele pruncilor morţi fără să fi fost botezaţi. Astfel, pentru a fi feriţi de moroi şi strigoi, se ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele şi usile caselor. Pentru protecţia casei şi a familiei, femeile întorc toate oalele de mâncare cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu aibă unde se ascunde, sau împrăştie resturi de pâine prin curte pentru ca spiritele să nu mai fie nevoite să caute mâncare prin cămările sau beciurile caselor.

Se mai spune că Sfantul Andrei ar fi fost stăpânul fiarelor sălbatice şi că, în noaptea zilei de 30 noiembrie, Sfântul le eliberează şi le trimite să mănânce toate vitele celor care nu au ţinut această sărbătoare. Tot în această noapte, lupii vorbesc şi nu e bine să îi auzim. Pentru a feri curtea şi casa de lupi, femeile ung cu usturoi parii gardului, cercevelele, pragul uşilor, fântânile. Ziua de Sfântul Andrei se mai numeşte şi Ziua Lupului, căci se crede că în această zi lupul devine mai ager şi poate îndoi gâtul, care de altfel este ţeapăn, şi astfel nimic nu-i poate sta în calea atacului din noaptea Sfântul Andrei, numit şi “Apostolul lupilor”.

O sărbătoare bogată în tradiţii populare, astfel că fetele tinere îşi pot visa ursitul dacă dorm cu o creangă de busuioc sub pernă sau dacă mânâncă o turtă preparată cu multă sare. Băiatul din vis care le va întinde o cană cu apă să îşi potolească setea este viitorul lor soţ.

Un alt obicei care se practica de Sf Andrei pentru a prezice vremea este următorul: în această noapte, femeile pun în podul casei 12 cepe ordonate, atribuindu-i-se fiecăreia câte o lună a anului. Rezultatul se citeşte în seara de Crăciun: cepelor stricate le corespund lunile ploioase, iar cepelor care au încolţit lunile bune şi roditoare. (vezi urari de Craciun)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Obiceiuri de Sf Andrei