Tendinte in .Ro


Observator

Observator, observatoare (substantiv neutru): 1. (Mai ales in sintagma observator astronomic) Cladire special amenajata pentru observatii stiintifice asupra corpurilor ceresti, fenomenelor astronomice, meteorologice, etc; institutia aflata in aceasta cladire. 2. Loc, amplasament special amenajat de unde se pot observa cele ce se afla sau se intampla pe o mare distanta in jur si unde se pot adaposti oamenii si instrumentele necesare observatiei. Origine: din lat. observatorium, fr. observatoire, germ. Observatorium.

Observator (substantiv masculin), observatoare (substantiv feminin), observatori, -oare (inclusiv adjectiv): 1. (s.m. si s.f.) Persoana care observa, cerceteaza sau studiaza ceva. Persoana cu spirit de observatie. Reprezentant al unui stat sau al unei organizatii internationale care participa la lucrarile unor conferinte sau organisme internationale, fara drept de vot si de semnatura a documentelor intocmite de acestea, dar uneori cu dreptul de a participa la discutii. Militar care executa observarea asupra inamicului. 2. (adjectiv) Prin care se atrage cuiva atentia asupra unui abuz de serviciu, asupra unei greseli etc. savarsite. (ex. Nota observatoare). Origine: din lat. observator, fr. observateur.

Observatie, observatii (substantiv feminin): 1. Procedeu al cunoasterii stiintifice care consta in contemplarea metodica si intentionata a unui obiect sau a unui proces; observare, cercetare, examinare, studiu. Supraveghere, urmarire; (prin specializare) supraveghere medicala (a unui bolnav; ex. Bolnav tinut sub observatie). Foaie de observatie = formular in care se noteaza istoricul si descrierea bolii, rezultatele examenului clinic si al analizelor de laborator, evolutia bolii si fazele tratamentului urmat de bolnav in timpul spitalizarii acestuia. 2. Remarca, constatare. 3. Obiectie critica; (prin extensiune) mustrare, dojana, repros. Origine: din germ. Observation, fr. observation, lat. observatio.

Observare, observari (substantiv feminin): 1. Actiunea de a observa si rezultatul ei. (rar) Observatie. 2. (termen militar) Cercetare, supraveghere executata asupra inamicului si a obiectivelor lui, cu ochiul liber sau cu aparate optice, in scopul obtinerii unor date. 3. Prima faza a cercetarii statistice, care consta in inregistrarea unitara a datelor privind caracteristicile unitatilor unei colectivitati statistice.

Observa (verb): 1. A baga de seama, a remarca. A exprima o observatie, a constata. A atrage cuiva atentia. (prin extensiune) A dojeni, a reprosa. 2. A examina cu atentie, a studia, a cerceta, a scruta. 3. A spiona, a iscodi, a pandi. 4. (rar) A respecta legile, obiceiurile. Origine: din fr. observer, lat. observare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti