Tendinte in .Ro


Oedip a fost singurul care a raspuns corect la ghicitoarea Sfinxului

Oedip a fost singurul care a raspuns corect la ghicitoarea Sfinxului

Oedip si sfinxul este una dintre cele mai cunoscute legende ale mitologiei grecesti, infruntarea dintre cei doi avand darul sa redea libertatea cetatii grecesti Teba. Pe vremea regelui Laius care domnea in Teba, langa cetate se aciuase un sfinx cu cap si piept de femeie, corp de leu, aripi si gheare de vultur si coada de balaur. Iar sfinxul, trimis de zei ca sa-i pedepseasca pe tebani pentru construirea cetatii intr-un loc in care cu mai multe generatii inainte salasuia unul dintre fiii lui Ares, zeul razboiului, ii oprea pe cei care ieseau din cetate si pe calatorii care se indreptau catre Teba ca sa le spuna cate o ghicitoare, asteptand de la acestia raspunsul.

Ghicitoarea fiind bine ticluita, ii punea in incurcatura pe toti drumetii care dadeau bineinteles raspunsuri gresite. Drept pedeapsa sfinxul ii omora, nescapand nici unul dintre cei care aveau ghinionul sa treaca pe langa sfinx, din intamplare, nevoie sau cutezanta. Ii lovea cu coada de balaur, apoi le scotea inima cu ghearele si o storcea de sange.

O multime de tebani si-au pierdut astfel viata pana la sosirea lui Oedip. Acesta venea din Corint pentru a-si gasi linistea in Teba, fugind din tara in care crescuse de teama implinirii oracolului care ii vestise ca avea sa isi omoare tatal si sa se casatoareasca cu mama sa. Pe tatal sau tocmai il ucisese inainte sa ajunga la zidurile Tebei, nestiind ca batranul cu care avusese un conflict pe drum era chiar tatal sau pe care nu il cunoscuse niciodata, regele Laius al Tebei si care plecase din cetate catre acelasi oracol pentru a afla cum sa scape de sfinxul care ii nimicea poporul.

A fost la randul sau oprit de Sfinx iar acesta l-a intrebat pe Oedip: “Care este faptura care merge dimineata in patru picioare, la amiaza in doua iar seara in trei picioare?” Oedip a fost primul care i-a raspuns ca “Omul, pentru ca atunci cand este mic copil merge de-a busilea, apoi se ridica si merge in doua picioare, pentru ca la batranete, cand puterile il lasa, sa le adauge acestora inca un picior, toiagul.”

La auzul neasteptat al raspunsului corect, sfinxul s-a infuriat atat de tare incat a plesnit de furie si a cazut de pe stanca pe care se afla, gasindu-si sfarsitul si eliberand cetatea Tebei de pericolul pe care il reprezenta.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti