Tendinte in .Ro


Primul oficiu postal din lume a fost infiintat in 1712

Primul oficiu postal din lume a fost infiintat in 1712

Numele Sanquhar nu va este cunoscut, nu-i asa? Ei bine, aflati ca nici britanicii nu prea stiu de existenta lui, Sanquhar fiind un orasel anonim in sudul Scotiei al carui nume, provenind din expresia “An t-Seann Chathair” din stravechea limba a galilor inseamna “asezare veche”. Intr-atat de veche incat apare in “Geografia” lui Ptolemeu care a trait intre anii 90 si 168 era noastra. In secolul al 13-lea a fost construit in aceasta zona un castel de catre o familie numita Crichton si ale carui ruine se gasesc inca pe unul dintre dealuri dar asezarea nu s-a dezvoltat precum altele incat sa aiba o insemnatate in istoria sau administratia scotiana.

Singurul fapt notabil legat de aceasta localitate este acela ca in 1712 a fost infiintat in Sanquhar primul oficiu postal din lume. Iar acesta, trebuie completat, functioneaza si astazi. Motivele deschiderii acestui oficiu postal raman necunoscute de vreme ce castelul beneficia cu siguranta de calareti disponibili sa duca corespondenta nobililor, sigur este ca primii postasi isi desfasurau activitatea calare, ceva mai tarziu aparand trasurile trase de cai pentru transportul scrisorilor si bunurilor.

In zilele noastre oficiul postal, recunoscut de Uniunea Postala Universala drept cel mai vechi din lume, este mai mult obiectiv turistic pentru amatorii de corespondenta si filatelie, multi turisti mergand in Sanquhar doar pentru a-si vedea scrisorile insemnate cu stampila oficiului si care poarta cuvintele “The World’s Oldest Post Office” (“Cel mai vechi oficiu postal din lume”).

Al doilea cel mai vechi oficiu a fost infiintat in 1772 in Stockholm (Suedia), in acelasi an fiind deschis unul si in orasul Santiago din Chile.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti