Tendinte in .Ro


Muzica lui Mozart l-a determinat pe Ceaikovschi sa se apuce de muzica

Muzica lui Mozart l-a determinat pe Ceaikovschi sa se apuce de muzica

Piotr Ilici Ceaikovschi s-a nascut in 1840, la 84 de ani dupa disparitia lui Mozart, perioada in care faima compozitorului austriac a crescut la cote neatinse in cursul vietii lui, fiind interpretat pe scenele tuturor operelor europene si nu numai. Intr-un oras oarecare din muntii Ural, copilul Ceaikovschi – o fire sensibila si timida, dadea dovada de ureche muzicala dar era lipsit de perspective, rusii fiind interesati mai mult sa importe talente din Europa decat sa promoveze tineri rusi talentati.

Lui Ceaikovschi i-a fost impus sa frecventeze Scoala de Jurisprudenta din Sankt Petersburg, tatal sau dorind ca Piotr sa-si construiasca o cariera ca functionar public. Moartea mamei sale pe cand avea doar 14 ani l-a afectat profund pe baiat, accentuandu-i dramele interioare si facandu-l sa se simta mai bine doar cand asculta muzica lui Mozart. A intrat intr-un grup de prieteni (vezi citate despre prietenie) care aveau ca pasiune comuna muzica, asistand periodic la concertele Operei din Sankt Petersburg dupa orele de scoala, si a inceput sa ia lectii de pian cu un producator local de instrumente muzicale.

Pe cand avea 15 ani, Ceaikovschi a fost lasat de tatal sau sa urmeze cursuri particulare cu un profesor de muzica, mai mult pentru a-i alina durerea provocata de disparitia mamei sale. Tatal sau s-a aratat interesat de posibilitatea ca Piotr sa aiba o cariera in muzica dar profesorul s-a aratat sceptic in ceea ce priveste calitatile muzicale ale baiatului si posibilitatea de a reusi in aceasta zona. Drept pentru care acelasi tata i-a intrerupt cursurile de muzica si l-a indreptat catre Ministerul de Justitie pentru a munci in cadrul acestei institutii. (vezi proverbe despre munca)

A facut-o intre varstele de 19 si 22 de ani dar odata cu infiintarea Conservatorului din Sankt Petersburg Ceaikovski s-a inscris la cursurile acestei institutii de invatamant unde avea sa explodeze practic din punct de vedere muzical, absolvind-o ca sef de promotie si fiind invitat sa predea in cadrul Conservatorului. Curand dupa absolvire avea sa publice prima sa simfonie, urmata de operele de balet cu care a ramas in istorie si inimile oamenilor: “Lacul lebedelor”, “Spargatorul de nuci” si “Frumoasa din padurea adormita”.

Rememorand mai tarziu inceputurile sale muzicale, Ceaikovschi avea sa declare: “Mozart imi este in inima pentru ca atunci cand eram copil, singur si trist, muzica lui Mozart imi oferea consolare, pace interioara si mai ales dorinta de viata. Muzica lui m-a influentat si m-a facut sa-mi doresc sa urmez Conservatorul care m-a facut sa ajung unde sunt astazi.”
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti