Tendinte in .Ro


Prima operatie intrauterina reusita asupra unui fat a avut loc in 1994

Prima operatie intrauterina reusita asupra unui fat a avut loc in 1994

Se stie ca orice operatie chirurgicala presupune niste riscuri cand vine vorba de pacienti aflati pe masa de operatie. Dar atunci cand pacientul nici nu poate fi vazut direct pentru ca se gaseste in burta mamei? Operatiile asupra fetusilor sunt rare pentru ca varianta “repararii” micutilor inca nenascuti prin deschiderea uterului in care se gasesc ridica riscuri semnificative atat pentru femeia insarcinata cat si pentru fat. Alternativa a venit de la chirugia endoscopica – efectuarea procedurilor chirurgicale folosind ace minuscule si o camera video in miniatura – dezvoltata puternic in a doua jumatate a secolului trecut ca urmare a progresului imens inregistrat de tehnologiile disponibile.

Operatiile endoscopice, devenite uzuale la adulti, s-au soldat insa in mod repetat de-a lungul timpului cu esecuri in ceea ce priveste operatiile asupra fetusilor. Pana la data de 16 februarie 1994 cand doctorul Ruben Quintero i-a salvat viata micutului Santerras Graham dupa o operatie intrauterina fara sa fie nevoie sa deschida uterul, marcand astfel un nou inceput in medicina prenatala. Interventia chirurgicala s-a desfasurat la Spitalul Universitar Wayne State din Detroit, in SUA.
 
Va invitam sa urmati si linkul urmator pentru a vedea evolutia fatului precum si un film-animatie ce prezinta modul in care decurge nasterea.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti