Tendinte in .Ro


Primele origami japoneze reprezentau cocori

Primele origami japoneze reprezentau cocori

Origami este numele artei de a împături hârtia. Deşi originea ei este încă dezbătută, origami a ajuns cunoscut în anii 1900 ca arta japoneză. În Japonia, origami începuse să se dezvolte încă din secolul 17, dar aparent a fost preluat de la chinezi, cei care au inventat hârtia. Origami provine din cuvintele japoneze ori (care înseamnă a împături) şi kami, hârtie, pronunţat gami. Astfel, origami însemnă împăturirea hârtiei în aşa fel încât să semene cu un obiect, o plantă sau un animal.

Tehnica origami se bazează doar pe împăturirea hârtiei, în vreme ce taierea hartiei şi ulterior lipirea ei se numeşte kirigami. Teoretic, din orice bucată de hârtie care se poate împături se poate face origami iar hârtia mai groasă poate fi chiar udată pentru a se plia. Hârtia poate fi confecţionată din bambus, orez sau lemn iar la începuturile acestei arte doar bogaţii îşi permiteau să aibă un origami deoarece hartia era destul de rară şi extrem de scumpă. Iniţial, oamenii împătureau hârtia sub formă de cocori, păsări sacre în Japonia. Se credea chiar că persoana care va face o mie de origami sub formă de cocor îşi putea pune o dorinţă care se va îndeplini. În prezent cele mai populare modele sunt origami lebada, origami trandafir, origami inima, origami fluture, ca şi multe alte modele de origami uşoare.

Albă, monocromă sau în 2 culori, hârtia devine un mic obiect de artă prin rabdarea celui care lucrează la un origami. Money origami înseamnă crearea unui origami dintr-o bancnotă de hârtie. De obicei, la origami din hartie nu se lucrează cu ustensile, ci plierea hârtiei se face doar cu degetele, însă există şi instrumente de pliat, de forma unor pile de unghii, adesea confecţionate din oase de bovine.

Arta origami este studiată de matematicieni care cercetează structurile sale logice în încercarea de a găsi modele pentru funcţionarea avioanelor, sateliţilor şi airbag-urilor. Peste tot în lume există cursuri de origami pentru copii şi adulţi, de asemenea mii de carti de origami inclusiv în limba română. Dezvoltarea origami a fost influenţată şi de apariţia conceptului de origami pentru copii în cadru organizat, la grădiniţă, unde aceştia să îşi dezvolte aptitudinile de învăţare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti