Tendinte in .Ro


Orion a fost ucis chiar de zeita care-l iubea

Orion a fost ucis chiar de zeita care-l iubea

Se poate spune ca gigantul Orion a fost un ghinionist in relatiile cu femeile din viata sa, avand de suferit si de pe urma celei pe care o iubea dar mai ales din cauza celor care l-au iubit. Fiu al regelui Hirieu, Orion a fost un gigant, inalt pana la nori atunci cand statea in picioare, ori cu pieptul afara din apa atunci cand facea baie in cea mai adanca mare. A fost de asemenea un iscusit vanator, ceea ce facuse sa i se duca vestea in lumea intreaga. Chemat de regele Chios sa il scape de animalele care ii invadasera tinutul si puneau vietile oamenilor in pericol, Orion si-a dovedit indemanarea ucigand toate lighioanele, pana la ultima. Rasplata ceruta regelui a fost pe masura: a dorit-o chiar pe fiica acestuia, Meropa, s-o ia de sotie caci o indragise si ar fi vrut sa ramana impreuna. Regele Chios nu a fost insa de acord si noaptea pe nepregatite, i-a scos ochii lui Orion in timp ce acesta dormea.

Lipsit de vedere, Orion a reusit sa ajunga pana pe insula zeului Hefaistos care l-a ajutat si l-a dus la un oracol ce i-a spus lui Orion ce trebuie sa faca pentru a-si recapata vederea: anume in fiecare dimineata, la ivirea aurorei, zeita Eos, Orion sa stea cu ochii spre rasarit, zi de zi pana se va vindeca. Fiind atat de inalt, primele raze ale diminetii cadeau intai pe capul lui si usor-usor ochii i s-au vindecat. Nu doar atat ci si-a atras si dragostea aceleiasi zeite Eos care vedea in fiecare zi cum suferindul o astepta.

Dragostea lui Eos pentru Orion a starnit insa invidii pe muntele Olimp si alte zeite s-au indragostit la randul lor de el, printre ele fiind si Artemis, zeita vanatorii. Zeii au gandit ca iubirea ei fata de un muritor este la nelalocul ei, ba chiar mai mult, gelozia lui Artemis la adresa lui Eos ar putea sa duca la o drama. Au cautat solutii si insusi Apollo, fratele lui Artemis a decis sa puna punct acestei pasiuni. Zeul Apollo i-a cerut lui Orion sa plece grabnic la vanatoare iar cand acesta abia se mai vedea ca un punct mic pe linia orizontului a provocat-o pe zeita Artemis la o intrecere vanatoreasca, propunandu-i sa ocheasca in tinta aceea mica ce abia se mai vedea. Zeita vanatorii a acceptat provocarea si sigura de indemanarea ei a trimis sageata catre punctul din zare, nestiind ca acesta era chiar cel pe care-l iubea.

Indurerata de pierderea lui Orion, Artemis l-a rugat pe Zeus sa-l urce pe iubitul ei intre stele pentru ca ea sa-l poata vedea in fiecare zi. Zeus i-a ascultat rugamintea si l-a transformat pe muritor in ceea ce cunoastem toti drept constelatia Orion, o constelatie vizibila in emisfera nordica din noiembrie pana in aprilie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti