Tendinte in .Ro


Ostracodermele sunt cele mai vechi vertebrate cunoscute

Ostracodermele sunt cele mai vechi vertebrate cunoscute

Ostracodermele sunt acele specii de pesti primitivi, disparuti, fara maxilar si acoperiti de placi osoase, ale caror fosile, descoperite si examinate de catre cercetatori in America de Nord si Europa, au fost datate ca provenind din Ordovician si Devonian. Acestea doua sunt perioade din Paleozoic, Ordovicianul incepand acum 488 milioane de ani si terminandu-se acum 443 milioane de ani iar Devonianul fiind perioada cuprinsa intre 416 milioane si 359 milioane de ani in urma.

Pestii aveau mai putin de 30 centimetri lungime si erau inceti, cel mai probabil obisnuiau sa scurme fundul apelor in care traiau in cautare de hrana. Aceste vertebrate au fost si primele vietuitoare care au folosit branhiile exclusiv pentru respiratie, cele dinainte folosindu-se de ele si pentru a se hrani. Apoi, spre deosebire de nevertebrate, care erau dotate cu pungi faringiene deschise in permanenta pentru asimilarea de hrana, ostracodermele au folosit faringele pentru a impinge mancarea de-a lungul sistemului digestiv.

Primele fosile de ostracoderme au fost descoperite de catre anatomistul elvetian Louis Agassiz in Scotia in 1830, omul de stiinta confruntandu-se cu o dilema, aceea privind incadrarea lor pentru ca fosilele nu semanau cu nicio creatura vie. Daca pielea blindata de placile osoase i-au sugerat asemanari cu somnul si sturionul, elvetianul a realizat ca pestii descoperiti de el nu aveau falci mobile si le-a incadrat intr-o noua grupa, ostracoderme (“piele osoasa”).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Animale vertebrate