Tendinte in .Ro


Papagalii Jako sunt capabili sa vorbeasca

Papagalii Jako sunt capabili sa vorbeasca

Cei care detin exemplare de papagali Jako sunt obligati sa le ofere un mediu care sa ii distreze, cel putin prin prezenta unor jucarii daca cea a unor persoane nu e posibila, desi recomandata. Pentru ca papagalii Jako sunt deosebit de inteligenti, dincolo de sunetele simplu de reprodus de catre ei, gen alarme, telefon, ceasuri, jocuri video sau alte sunete produse de echipamente electronice, ei avand o capacitate deosebita de a invata cuvinte, de a recunoaste imagini, forme, culori, numere si de a utiliza aceste informatii pentru a forma propozitii si purta astfel un dialog. Simplist, dar dialog. Pana la varsta de 2 ani procesul de invatare este mai anevoios dar dupa aceea distractia este maxima.

Alex, de exemplu, un papagal Jako care a trait 31 de ani si care a facut obiectul unui studiu inceput inca de la varsta de 1 an, era capabil sa identifice pana la 50 de obiecte diferite si sa recunoasca cantitati pana la 6 bucati. Intelegea concepte precum “mai mare”, “mai mic”, “la fel”, “diferit”, “deasupra”, “dedesupt”. Desi avea un vocabular de doar 150 cuvinte, le putea folosi pentru a formula propozitii coerente.

N’kisi, un alt exemplar de papagal Jako, avea un vocabular de 950 de cuvinte pe care le putea folosi in context pentru a formula fraze complete, inclusiv formele corecte ale verbelor pe care le stia, nemairepetand mecanic propozitii invatate pentru a-si exprima ideile. A dat dovada chiar si de simtul umorului cand, vizitat fiind de cercetatoarea Jane Goodall, experta in studiul cimpanzeilor si pe care o vazuse intr-o fotografie alaturi de aceste animale, a intrebat-o atunci cand a vazut-o “Ai adus un cimpanzeu?”

Alte exemplare de papagali Jako sunt folositi in emisiuni de televiziune datorita faptului ca sunt printre cei mai vorbareti si prietenosi papagali. In libertate traiesc in perechi dar de multe ori sunt vazuti in grupuri constand in cateva sute de exemplare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Papagal Jako