Tendinte in .Ro


Paralela 45 nu imparte drumul de la Ecuator la Pol in jumatati egale

Paralela 45 nu imparte drumul de la Ecuator la Pol in jumatati egale

Asa am invatat la scoala, nu-i asa? Ca paralela 45, cercul imaginar trasat la 45 de grade nord fata de planul ecuatorial al Pamantului, imparte drumul de la Ecuator catre Pol (indiferent ca vorbim de Polul Nord sau de Polul Sud) in doua jumatati egale. Adica distanta de la Ecuator la paralela 45 este egala cu distanta de la paralela 45 la poli. Ei bine, situatia nu e chiar asa. Motivul fiind faptul ca Pamantul nu este o sfera perfecta ci este usor bombat la Ecuator si turtit la poli din cauza fortei centrifuge determinata de rotatia Pamantului in jurul propriei axe.

Din acest motiv, punctul ce marcheaza jumatatea distantei de la Ecuator la poli este situat la 16,2 kilometri departare de fiecare dintre cele doua paralele 45. In emisfera nordica la 16,2 kilometri mai la nord fata de paralela 45, in emisfera sudica la 16,2 kilometri mai la sud de echivalentul ei din aceasta emisfera.

Intrucat cea mai mare parte a suprafetei terestre se gaseste in emisfera nordica, exista bineinteles diferente semnificative intre cele doua paralele in ceea ce priveste tarile pe care le traverseaza. Astfel, paralela 45 din nord traverseaza nu mai putin de 15 tari, in timp ce surata ei din sud traverseaza doar 3 tari: Chile, Argentina si Noua Zeelanda. Tarile pe care paralela 45 le strabate in emisfera nordica sunt (de la est catre vest, pornind de la noi): Romania, Serbia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Italia, Franta, Canada, Statele Unite, Japonia, Rusia, China, Mongolia, Kazakhstan, Uzbekistan si Ucraina.

In emisfera nordica paralela 45 trece si prin cateva orase, majoritatea lor putin cunoscute: Targu-Jiu in Romania; Senj in Croatia; Stavropol si Krasnodar in Rusia; Simferopol in Ucraina; Minneapolis, Gettysburg si Gaylord in Statele Unite; Bracebridge, Cornwall si Windsor in Canada; Horonobe in Japonia; Sainshand in Mongolia; Karamay in China; Burylbaytal si Kyzylorda in Kazakhstan. Mai multe orase importante se gasesc insa foarte aproape de aceasta paralela, la nord sau la sud de ea: Ploiesti, Belgrad, Piacenza, Torino, Grenoble sau Bordeaux.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti